Glas Javnosti

BOLESTI JE MOGUĆE SPREČITI: 12 SAVETA kako da vam ZDRAVLJE bude što BOLJE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ridiger Dalke, nemački lekar i psihoterapeut, veruje da bolest predstavlja priliku da postanemo svesniji svojih navika i otkrijemo kako zapravo možemo poboljšati svoj stil i kvalitet života.

Ovo su prirodni saveti koje ovaj čuveni nemački lekar daje za prevenciju oboljenja:


1. Promenite svoju perspektivu. Prestanite da razmišljate "Bolest je loša" i počnite da se pitate, "Šta mi telo govori?" Ako drugačije posmatrate stvari, stvari se razlikuju. Promenite svoj pristup na nivou svesti.

2. Promenite način ishrane. Prestanite da jedete prerađeno meso, masnu hrani i nezdrave i neproverene namirnice životinjskog porekla. Postoje brojne studije koje pokazuju negativne efekte životinjskih proteina na organizam. Započnite ovaj način ishrane jednonedeljnim postom.

Foto: Pexels

 
 
3. Bavite se svojim problemima i simptomima i na fizičkom i na mentalnom nivou. U tome je cela srž psihosomatske medicine.

4. Volite sebe. To uključuje i vaše simptome. Lako je biti zahvalan sudbini i životu kada se osvrnete unazad i setite se svih lepota koje vam je život doneo. Negujte tu zahvalnost gledajući unapred. Osobe koje imaju razvijenu zahvalnost i ljubav prema sebi otporniji su na oboljenja.

5. Volite svoje neprijatelje i naučite da oprostite. Oslobodite se na taj način emotivnog tereta.

6. Prepustite se tokovima života. Dopustite da vas život vodi i svim novim promenama, izazovima i mogućnostima recite jedno veliko DA.

7. Živite hrabar život i negujte sve njegove aspekte. Na primer, ako se razvijate samo na materijalnom nivou, povećava se rizik za razna oboljenja. Osobe koje ne neguju svest i duhovno stanje imaju veći rizik od hroničnih bolesti kao što je karcinom. Mi sami biramo koji rast nam je priroritet - materijalni ili na nivou naše svesti.

Foto: Pexels

8. Neka vaša zvezda vodilja u životu bude jasan smisao. Kada definišete svoj smisao i pravu prirodu, razvijate unutrašnje zdravje i osećaj zadovoljstva.

9. Živite odvažno i nikada ne budite agresivni prema svom telu. Ne ignorišite njegove potrebe, zahteve i reakcije. Na primer, konstantno suzbijanje alergija lekovima može povećati rizik od autoimunih oboljenja. Ne potiskujte ni signale svoje duše (emocije), ni signale koje vam šalje telo (simptomi).

10. Svaku toksičnu stvar posmatrajte kao okidač za bolest. Na primer, kada zapalite prvu cigaretu, razmislite o tome šta je ona uradila vašem telu i koliko će se toksina u njemu skupiti nakon 40 godina aktivnog pušenja. U korenu sasecite uzroke obolejnja, to je jedini pravi put do zdravlja i dugovečnosti.

11. Ispunjavajte želje svog srca. Slušajte svoje srce pre nego što zaplače od bola (kardiovaskularna oboljenja). Saznajte kakve su vaše čežnje i proživite ih; tada možete da sprečite srčane bolesti.

12. Svaki svoj problem tretirajte sa dubljim značenjem. Šta zapravo problem kroz koji prolazite želi da vam kaže? Napravite razliku između problema za koje se vredi boriti (oni na koje možete da utičete) i na probleme koji su van vaše kontrole. Kada ništa ne možete da utičete, onda se prepustite toku života i verujte da će stvari doći na svoje mesto.

(Glas javnosti/Srbijadanas)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR