Glas Javnosti

BOLEST BUBREGA SE MOŽE PERMUTOVATI BOLOM U LEĐIMA : Kako uočiti razliku

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Lekari upozoravaju da vaša leđa u nekim slučajevima nemaju nikakve veze s tim, već neprijatne bolove prouzrokuju problemi s bubrezima

S obzirom na to da se bubrezi nalaze na području donjeg dela leđa, većina pacijenata bol u bubrezima greškom zameni s bolovima u leđima, ali ove dve vrste bola imaju različite uzroke i načine lečenje.

Dok su bolovi u leđima najčešće prouzrokovani nekom spoljnjom pojavom pa se mogu lakše otkloniti, kada je reč o bolovima bubrega, stanje je u većini slučajeva mnogo ozbiljnije.

Lekari objašnjavaju da je bol u bubrezima obično prouzrokovana upalom ili nekim ozbiljnijim bolestima koje pogađaju bubrege.


Bol u leđima, s druge strane, obično je prouzrokovana oštećenjem tkiva u leđima. Ako naučite da ih razlikujete, to može da olakša pravovremeno dijagnostikovanje i dalji tok lečenja.

Kako tvrdi  dr Rena D. Malik,  bolovi u bubrezima su duboki, probadajući, javljaju se naglo i obično prođu, pa se ponovno pojave.

Bolovi se najčešće javljaju u višim delovima kičme i u području ispod rebara, pored kičme, a struka upozorava da ih oboleli takođe mogu osetiti u središnjem delu trbuha ili preponama. Ipak, bolovi u bubrezima obično uključuju i druge simptome.

Ti simptomi su povišena temperatura, povraćanje i mučnina, bolno mokrenje, mutna ili tamna mokraća i česte infekcije urinarnog sistema. Za razliku od bolova u leđima koji u većini slučajeva prolaze sami od sebe, bol u bubrezima se neće poboljšati sve dok je ne identifikujete i počnete da lečitw glavni uzrok prenosi Insajder

Bubrezi filtriraju otpad iz tela, stvaraju urin i proizvode hormone koji regulišu stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Bolovi u bubrezima obično su prouzrokovani bolestima bubrega i drugih delova urinarnog sistema, a neki od tih uzroka uključuju bubrežne kamence, zadržavanje urina, vezikoureteralni refluks, oštećenje bubrega i policističnu bolest bubrega.

Svako od ovih stanja zahteva lečenje, inače može da dođe do ozbiljnijih posledica poput zastoja bubrega, prenosi Index.hr.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR