Glas Javnosti
posta

BOGATIJA VITAMINOM C OD POMORANDŽE: Redovno jedite PAPRIKU i bićete ZDRAVI I JAKI!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sezona je pristizanja paprike koja je neizostavni deo naše kuhinje. Osim što se koristi u svežem stanju, gotovo da su nezamisliva jela bez paprike kao začina, a tu je i njena prerada u brojna tradicionalna jela poput ajvara koji je nadaleko poznat. Paprika nije samo povrće koje obožavamo. Ona je i izvor zdravlja, a u nastavku saznajte koja sve to korisna svojstva ima na naš organizam.

Paprika je jedno od omiljenih vrsta povrća širom sveta, a široko je rasprostranjena zbog toga što se lako gaji. Svima je dobro poznat veoma aromatičan miris i ukus ovog povrća koji će svakom jelu, čak upotrebljen i u malim količinama, dati predivnu aromu. Postoje brojne sorte - ljute, neutralne, slatkaste, pogodne za punjenje, za preradu u zimnicu, za grilovanje i slično. Takoše variraju i kada je boja u pitanju, pa se tako sreću crvene, zelene, žute, narandžaste, ljubičaste, smeđe.

Korisna i lekovita svojstva paprika

U 100 g sveže crvene paprike nalazi se 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Zahvaljujući vitaminu A, korisna je za očuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija. Vitamin C podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka, dok je vitamin B6 od vitalnog značaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet. Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke, a likopen u crvenoj paprici može smanjiti rizik od raka jajnika. Najbolje bi bilo ovo povrće konzumirati u svežem stanju kako bi se maksimalno iskoristio njegov potencijal, naročito vitamin C.

Svaka boja paprike u sebi sadrži različite vrste fitohemikalija potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu sprečiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Fitohemikalije se sve češće nazivaju vitaminima 21. veka. To su biljne hemikalije ili hemikalije biljnog porekla i pri tome se misli na ogroman broj biološki aktivnih hemikalija koje se nalaze u biljkama. Biljni pigmenti takođe spadaju u ovu ogromnu grupu jedinjanja kojoj se u poslednje vreme prepisuje sve više značaja. Crvena paprika je posebno bogata fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena

Osim toga, paprika deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva. Takođe smanjuje rizik od raka prostate, pomaže kod nege i lepote kože i kose, sagoreva kalorije, ublažava nesanicu i probleme izazvane menstruacijom kod žena, podiže raspoloženje i jača imunitet.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR