Glas Javnosti

BILJKE KOJE ČINE ČUDA U SPAVAĆOJ SOBI: Drvo života, biljka besmrtnosti…

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi smatraju da biljke ne treba držati u spavaćoj sobi. Međutim, neki stručnjaci tvrde da nije tako. Preporučuju biljke koje su poželjne u prostoriji gde spavate i koje će doprineti da se bolje odmorite i kao preporođeni uđete u novi dan.

Ekspertkinja za vrtlarstvo Evi Lejn iz centra Primrose kaže da postoje biljke koje na nas deluju smirujuće i da ih je zbog toga najbolje imati u spavaćoj sobi. To su biljke koje vam čak mogu pomoći da mirnije spavate.

Dracena

Retko koja sobna biljka je toliko prilagođena uzgajanju u zatvorenom prostoru kao dracena. Zbog toga je često možemo videti u kancelarijama i predvorjima banaka, hotela i drugih kompanija. Savršeno je otporna: ne smeta joj tako previše ni suvi vazduh, retko zalivanje ni nedostatak svetlosti, a uvenuće tek ako potpuno zanemarite njene potrebe za vodom, iako se čak i u tim situacijama znaju oporaviti i vratiti u život.

Istraživanje je pokazalo da određene sobne biljke tokom 24 sata mogu ukloniti i do 87 odsto zagađivača vazduha, a sobne biljke drvo života (lat. Dracaena fragrans) iz zatvorenih prostorija odstranile su i do 80 odsto benzena.

Lavanda

Iako poput većine mediteranskih biljaka zahteva priličnu negu, mnogi žele da drže lavandu u svojim spavaćim sobama, najviše zbog njenog mirisa koji nam pomaže da se opustimo. Miris lavande umiruje naš nervni sistem i pomaže nam da lakše utonemo u san, kaže Lejn. Uzgoj lavande, dodaje, nije jednostavan, zahteva mnogo pažnje, ali može biti izvrstan hobi i prilika za usavršavanje u vrtlarstvu.

Aloe vera

Iako je najpoznatija po tome što pomaže kod bolnih opekotina od sunca, aloa je i odličan izbor za spavaću sobu.

– Budući da ispušta kiseonik isključivo noću, pomaže u čišćenju vazduha dok se vi odmarate – kaže Lejn.

U Rusiji je poznata kao eliksir mladosti, dok su je stari Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti. Feng šui preporučuje da stavite saksiju sa ovom biljkom u sobu u kojoj se nalazi neko bolestan. Smatra se da aloja doprinosi njihovom bržem oporavku, prenosi Krstarica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR