Glas Javnosti

BILJKA KOJA ČINI ČUDA KOD PROBLEMA SA PROBAVOM I CREVIMA: PSILIJUM, ili indijska bokvica

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Možda i najbolji prirodni laksativ i saborac u borbi protiv loše probave, lritabilnog kolona i gojaznosti - psilijum je nedovoljno poznat a potrebno je što više se uveriiti u njegove moći.

Psilijum je seme indijske bokvice koja je jednogodišnja biljka visoke 30 do 45 cm. Gaji se u Indiji i u Iranu i njeno eme se skuplja i melje u prah. Osim u prahu kod nas su najzastupljenije mlevene ljuspicе psilijuma koje se mogu koristiti u pripremi hleba . Ima ga i u vidu tableta a popularna je i kapsula psilijuma.

Psilijum  ili indijska bokvica najbolji laksativ na svetu, jer ne ulenjuje creva.

On ima to svojstvo da se može beskonačno dugo koristiti. Takođe je i odlično sredstvo za čišćenje i tankog creva i smirivanje želudca. Psilijum sadrži rastvorljiva balastna vlakna i to skoro 70%, zatim nezasićene masne kiseline i sluz. Kada se vlakna rastvaraju u vodi stvaraju sluz, to jest ljuspice nabreknu u želatinskoj masi. Zbog povećane zapremine ljuspica, kada dospeju do creva, zidovi creva se nežno čiste. Sve mukozne obloge creva koje su godinama nakupljene u digestivnom traktu biće čišćene psilijumom. Time se pružaju idealni uslove za širenje dobrih bakterija u crevima, omogućavaju efikasno varenje i sprečavaju rast loših bakterija i Kandide, koja  uzrokuje neprijatne probleme.

Psilijumova sluz koja nastaje od rastvaranja balastnih vlakana uz to podmazuje creva. Kako upija mnogo vode, on nabubri u dodiru sa tečnošću, pa kako takav dolazi u creva, psilijum pokreće creva i zbog vode u sebi omekšava stolicu i eleminiše zatvor.

Kako psilijumove ljuspice upijaju mnogo tečnosti upijaju i enzime varenja a ujedno puštaju sluz koja je odlična za želudac, posebno ako imate gastritis kao i za naša creva, dvanaestopalačno ako imate grizlicu ili čir. Sve je to odlična stvar da uzmete psilijum ako imate nervozna creva (kod kojih su na primer mekinje kontraproduktivne a psilijum pomaže), ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata i fali vam malo balastnih materija, ako pijete dosta lekova i crevna flora vam je narušena.

Takođ, ljuspice psilijuma su dragocene u ishrani ljudi sa insulinskom rezistencijom jer smanjuju apetit, smanjuju holesterol i šećer u krvi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR