Glas Javnosti

Америчка кардиолошка асоцијација повукла студију о електронским цигаретама

Zdravlje
Autor: N1/foto: pixabay

Америчка кардиолошка асоцијација (ЈАХА) повукла је научну студију у којој се употреба електронских цигарета непосредно повезује са ризиком од срчаног удара, због недостатка поузданости резултата истраживања, објављено је у журналу те асоцијације.

Уредници стручног часописа објавили су белешку са повлачењем студије, чији је аутор др Стентон Гленц, професор медицине и директор Центра за истраживање и едукацију о контроли дувана Калифорнијског универзитета у Сан Франциску са сарадницима, указујући да се она потенцијално темељи на погрешним резултатима истраживања, те да нису узете у обзир кључне информације из базе података Студије анализе дувана и здравља међу америчком популацијом.

"Све је више доказа да научно одобрени производи у легалној продаји који не сагоревају, као што су е-цигарете и производи на бази загревања дувана, иако не потпуно без ризика, представљају много бољу алтернативу цигаретама за особе које би иначе наставиле да пуше", наводи се у објашњењу.

Додаје се да ове доказе потврђује и све већи број независних студија и закључака водећих експертских организација као што су америчка Агенција за храну и лекове, Енглеска агенција за јавно здравље и Краљевски медицински колеџ у Аустралији.

Последњих година све више се мењају "застарели" закони који раздвајају категорије производа без дима у односу на цигарете због њихове другачије природе и потенцијала по јавно здравље у односу на пушење. Ово је случај у Америци, Великој Британији, Италији и Португалији, док су и друге земље, попут Новог Зеланда и Грчке, такође најавиле кораке у овом смеру.

Још једна студија др Ауреа и других је изазвала велику пажњу и навела јавност на погрешан закључак везан за смањење потенцијалног ризика производа за загревање дувана ИQОС-а.

У чланку у Даилy Маилу је, на пример, наведено да "ИQОС ствара више токсина него што се првобитно мислило", а Филип Морис (Пхилип Моррис Интернатионал), произвођач ИQОС-а, критиковао је методологију и закључке ове студије.

У закључцима о прегледу доказа о том производу, америчка Агенција за храну и лекове је одлучила да ову студију не узме у разматрање наводећи да се "објављени подаци не сматрају адекватним за поређење нивоа ХПХЦ између ИQОС производа и цигарета која сагоревају".

"У студији Ауера и других постоје значајни аналитички проблеми, као што су недостатак тестирања референтних узорака, мали број понављања и мањак селективности неких аналитичких метода. Супротно томе, ми нисмо утврдили специфичне проблеме код метода кандидата", оценила је компанија Филип Морис.

Одлуку да једна од водећих научних публикација демантује студију у којој се употреба електронских цигарета доводи у везу са инфарктом миокарда, подржао је и Национални институт за здравље који наводи да овакав поступак "може да помогне да се избегне потенцијална штета по поље науке, протраћене ресурсе, пацијенте, ако се то уради на време".

"Ова прича само потврђује оно што већ дуго тврдим - да међу истраживачима у области контроле дувана постоји велика пристрасност против електронских цигарета и то је довело до овог фијаска", изјавио је професор науке о јавном здрављу на Универзитету у Бостону Мајкл Сигал.

Захтев да ова публикација објави деманти на студију, која је објављена у јуну прошле године, међу првима је упутио Дејвид Ејбрамс, професор Њујоршког универзитета и бивши директор Одељења за истраживања у области бихејвиоралних и друштвених наука Националног института за здравље, заједно са групом од 16 академика, научника и других стручњака за јавно здравље.

Ејбрамс сада припрема писма Одељењу за интегритет истраживања Националног института за здравље и председнику Калифорнијског универзитета у Сан Франциску у којима тражи истрагу и других Гленцових истраживања.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR