Glas Javnosti

АКО СТЕ МИСЛИЛИ ДА ЈЕ ЦАРСКИ РЕЗ ИСТО ШТО И БЕЗБОЛАН ПОРОЂАЈ- ГРЕШИТЕ; ПРОЧИТАЈТЕ НАРЕДНИ ТЕКСТ: СВЕ ПРЕДНОСТИ И МАНЕ ОВОГ ЗАХВАТА

Zdravlje
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 25.02.2018.

Царски рез није исто што и безболан порођај. У Србији труднице немају право да бирају овакав вид порођаја и он се изводи искључиво ако акушер процени да је дете прекрупно, карлично окренуто или ако носите близанце.

Код нас је порођај царским резом искључиво индикован стањем породиље и бебе, и ради се само када за то постоји оправдање. Иако тренутно у свету постоји тренд да се порођај заврши на овај начин треба имати у виду да је царски рез ипак озбиљна хируршка интервенција и одлуку о њему треба препустити лекару.

Ако сте већ упознати са чињеницом да ћете родити овом методом, можете се припремити на посебним курсевима за труднице. Непосредно пре почетка захвата можете захтевати локалну анестезију, присутност супруга или партнера приликом порођаја, додатне информације од лекара и медицинске сестре и контакт са својим новорођенчетом убрзо након захвата.Како се изводи операција.

Први корак је наравно увођење у анестезију. За разлику од опште анестезије, која вас успављује, ви можете захтевати локалну која вам омогућује да останете будни током порођаја. Важно је припремити интравенски пут за надокнаду потребних течности, а катетер у мокраћној бешики омогућава уринирање. Трбушни зидови се дезинфикују па се, ако је потребно, део пубичних длака обрије да би операцијско поље било чисто. Рез кроз кожу и трбушни зид може да буде хоризонталан или вертикалан. Већина жена инсистира на ниском, хоризонталном (бикини) резу. Понекад мора код неких хитних царских резова да се направи вертикални рез. Хирург потом кроз танки слој потрбушнице приступа мокраћном мехуру који помера у страну. Рез на материци претходи отварању водењака, рађању детета и вађењу постељице. Након рођења детета приступа се усивању материце, трбушног зида и коже.

Колико траје опоравак

Након царског реза боравак у болници траје 5 – 7 дана. Треба упозорити на важност врло раног устајања и кретања након захвата, да би се избегле опасности попут тромбозе и упале плућа. Можете осетити појачано стварање цревних гасова, болност хирурског реза или неколико контракција које настоје да врате материцу на нормалну величину. Шав на кожи уклања се након 7 дана од операције. Потребно је избегавати дизање тешких предмета и обављање напорних послова. Након 6 недеља се можете вратити свакодневним активностима. Промене расположења и блага депресија су нормалне појаве након порођаја.

Може ли трудница сама да “одабере” порођај царским резом?Царски рез није безболан порођај, што се понекад из одређених разлога неискрено тумачи. Сваки посвећен акушер зна да није ништа лепше и узвишеније – како за мајку, тако и за бебу, да се она роди природним путем.

Мода царских резова није трајна, поготово када постоје нове врсте анестезија као што је епидурална, или другачије технике за обезбољавање, попут порађања у води. Претпоставка је да ће због тога трајно да се смањи помама за царским резом. Уосталом, свака операција носи извесне ризике, па не треба претеривати.

Погледајте како једна трудница реагује на сазнање да носи близанце.

Мане царског реза

Приликом порођаја царским резом, већа је могућност да се јаве респираторни проблеми чак и када је захват планиран. Ризик се повећава уколико се овај захват ради пре 39. недеље трудноће. Медицински стручњаци, па чак и поједине мајке верују да и уколико је успешно изведен, царски рез може да онемогући дојење. Такође и успостављане првог и најважнијег контакта између мајке и бебе јер након порођаја следи вишечасовна одвојеност због дејства опште анестезије. Анестезија може код неких жена да изазове застој у надолажењу млека, а велики број њих не може да доји бебу због интезивног бола који је неизбежан након сваког хируршког захвата, па и овог.

Предности царског резаВаш акушер ће вам предложити царски рез уколико је ваша беба пред порођајем тежа од четири килограма, карлично је окренута или је ваша трудноћа вишеплодна – близаначка. Уколико вам не предложи, а знате да је један од ових фактора заступљен током ваше трудноће, питајте га за мишљење, како је најбоље да се породите.

Царски рез смањује могућности оштећења органа смештених у карличном појасу – мишићи који подупиру материцу, бешика и остали абдоминални органи. Зато велики број жена даје предност овом начину порођаја.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ 25.02.2014.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR