Glas Javnosti

AKCIJA PODSTREKA ZA DONIRANJE ORGANA: Najhumaniji čin za drugo ljudsko biće!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kako bi se povećao broj donora i transplantacija u Srbiji, ovog proleća ponovo je pokrenuta kampanja “Najvažniji poziv u životu“. 

Na inicijativu Hemofarm fondacije 6. jun ustanovljen je kao Nacionalni dan donora u Srbiji. Sedmu godinu zaredom ukazuje se na važnost doniranja i transplantacije organa kao najodgovornijeg, najsolidarnijeg i najhumanijeg čina koji jedan čovek može da učini za drugo ljudsko biće. 

Kako bi se povećao broj donora i transplantacija u Srbiji, ovog proleća ponovo je pokrenuta kampanja “Najvažniji poziv u životu“. 

"Naša bitka za život i povećanje broja donora u Srbiji traje od 2016. godine. Ovo je, na neki način, i lična misija svakog od nas u Hemofarmu, a kampanjom želimo da se svest ljudi o ovoj temi promeni. Prethodna kampanja povećala je broj donora sa 2 na 6 na milion stanovnika, ali je usledila pandemija COVID-19, koja je skoro u potpunosti zaustavila program donorstva i transplantacije u Srbiji. Zato je ponovo neophodno da se angažujemo svi kako bi liste čekanja pacijenata prestale da postoje,“ rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarm grupe i poručio da humanost ne sme da poznaje granice.


Mladen Todić, osnivač udruženja pacijenata "Zajedno za novi život“ istakao je da je trenutno stanje u programu transplantacije veoma loše i da je svest građana na temu doniranja organa na veoma niskom nivou.

"Srbija je na dnu Evropske lestvice po broju donora na milion stanovnika, a poražavajuća je činjenica da je prošle godine urađeno samo dve kadaverične transplantacije organa. Ono što obećava i verujem da je tome doprinela ova kampanja je to da je od početka ove godine duplo više saglasnosti nego cele prošle godine. To daje nadu svim onim pacijentima, a ima ih 2000 i preko 30 dece koji čekaju na najvažniji poziv u životu. Sa druge strane, apelujem na sve bitne činioce društva državu, struku, pacijente, medije i crkvu da se uključe u podizanje svesti građana i da zajedničkim snagama otklonimo strahove koji prate ovu temu. Zato se svakog 6. juna, svi mi koji smo dočekali transplantaciju, javno zahvalimo našim donorima koji su nam spasili i produžili živote, ali ne prođe dan da ne pomislim na svog donora, a najveća zahvalnost i mera humanosti tog čina je moja porodica koja je ostala na okupu, a moja ćerkica raste uz svog oca,“ poručio je Todić.

Na ovaj dan građani se podsećaju i da su 20 puta veće šanse da će vam u životu biti potreban donor nego što ćete biti u prilici da budete donor i da samo jedan donor može da spasi čak osam života.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR