Glas Javnosti

Agroinfo savet: Evo jednostavnih i lakih načina da se rešite problema koje izaziva giht

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Giht je vrsta artritisa koji uzrokuje upalu i obično je to u jednom zglobu. Tipičan napad gihta karakteriše iznenadni napad teškog bola, otok, toplota, crvenilo zgloba i povišena temperatura.

Od ove bolesti u većem procentu oboljevaju muškarci, a razlog stvaranja gihta su povećanje kristala mokraćne kiseline koja ima povišenu vrednost u krvi. Kristali se najčešće talože u predelu ušiju, laktova, bubrezima.

Faktori rizika za stvaranje gihta

Postoje mnogi faktori rizika za nastajanje gihta, a češći je nakon operacije, traume i dehidracije. Određeni lekovi kao što su diuretici, obično poznati kao lekovi koji povećavaju izlučivanje vode iz organizma, opasni su za giht. Lekovi koji snižavaju nivo mokraćne kiseline u krvi takođe mogu uzrokovati aktivaciju gihta. Osim toga, niska doza aspirina može precipitirati napad gihta, a i lečenje određenih vrsta raka može uzrokovati giht zbog visokog nivoa mokraćne kiseline koja se oslobađa kada su ćelije raka uništene.

Napadi gihta mogu brzo doći, ali i nastaviti da se vraćaju  tokom vremena, polako čineći štetu tkivima u regiji upale.

Ako bolujete od gihta najpre morate promeniti način ishrane i regulišete telesnu težinu. Preporučuje se strogo izbegavanje masne i teške hrane, kao i alkohola, velikih količina kafa i gaziranih napitaka, a jelovnik treba obogatiti namirnicama koje obiluju C vitaminom.

Četiri faze gihta

Prva faza je asimptomatska u kojoj nema jasnih simptoma. Međutim, nivo mokraćne kiseline je visok i postoji prisutnost taloženja kristala u tkivima.

Druga faza je akutni giht. Postoji bol, crvenilo, otok i toplina koja traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Treća faza je faza između dva akutna zapaljenja. Osoba koja ima giht i dalje ima hiperurikemiju (visok nivo mokraćne kiseline u krvi) s kontinuiranim oštećenjem zgloba. S progresijom bolesti, period između dva akutna zapaljenja se smanjuje.

Četvrta faza je hronični giht. Karakteriše ga dosadna bol u zahvaćenim zglobovima. Postoji takođe prisutnost čvorića ili tofusa koji su kristali urata deponovani u meko tkivo koji se obično vide u tetivama, ušnim školjkama, koži, ili u bubrezima.

Giht je najčešći oblik upalnog artritisa kod muškaraca, ali dolazi i kod žena koje postaju osetljivije nakon menopauze.

Prirodni načini da ublažite simptome ili se rešite gihta

Limun, pomorandža i grejpfrut daće dobre rezulate ukoliko se nađu na vašem meniju svakodnevno. Pored toga napravite pravi prirodni lek protiv gihta za koji mnogi tvrde da je delotvoran, a podrazumeva korišćenje sode bikarbone.

Soda bikarbona reguliše pH vrednost organizma, samim tim, lek je za mnoge bolesti i to je potvrđeno s naučne strane. Takva je situacija i sa gihtom. U 2 l vode razmutite pola kašičice sode bikarbone i pijte 5 puta na dan po čašu ovog rastvora.

Inače, pijenje dovoljnih količina vode da bi telo ostalo dobro hidrirano je sam po sebi koristan način radi sprečavanja napada gihta.

Sok od trešnje i višnje je odličan prirodni lek za giht

Studija objavljena o artritisu i reumatizmu ocenila je 633 pojedinca s gihtom koji su tretirani ekstraktom trešnje tokom dvodnevnog perioda. Ovaj tretman je bio povezan sa 35 % nižim rizikom od napada gihta.

Kopriva za lečenje gihta

List koprive je dobro poznati prirodni lek i koristi se stotinama godina za lečenje bolova u mišićima i zglobovima, podstiče izbačivanje mokraćne kiseline iz zglobova pa je odlična za tretman gihta.

Ekstrakt semena celera za lečenje gihta

Konzumiranja ekstrakta semena celera se pokazalo kao veoma dobro u smanjenom nakupljanju mokraćne kiseline u telu što će omogućiti suzbijanje gihta.

Bromelin smanjuje upalu

Bromelin se nalazi u srži ananasa i to je probavni enzim koji je pokazao da pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i upale.

Kurkuma efikasna u lečenju gihta

Kurkuma je biljka za koju se kaže da je najefikasnija protiv svih upala, pa tako i u lečenju gihta. Pomaže kod ublažavanja upale i bolova.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR