Glas Javnosti

Agroinfo predstavlja: Značaj oraha u borbi protiv dijabetesa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Orasi su veoma hranljivo i zdravo voće, a istraživanja pokazuju da se uspešno mogu koristiti i protiv dijabetesa.

Orasi predstavljaju veoma cenjenu vrstu jezgrastog voća. Vrlo su važni kada je u pitanju snabdevanje organizma omega 3 masnim kiselinama, te važni za pravilno funkcionisanje mozga, smanjenje rizika srčanih oboljenja, sniženje krvnog pritiska.

Antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma, pri reakcijama oksidacije i štetnom delovanju slobodnih radikala. Na ovaj način orasi su i zvanično zaštitnici zdravlja i u borbi protiv kancera.

Osim toga, američka istraživanja su pokazala da osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2. Naime, svakodnevno konzumiranje oraha tokom šest meseci je rezultiralo poboljšanjem funkcije krvnih sudova i smanjenjem tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi, inače važnim faktorima rizika za dijabetes.

Takođe, konzumiranje oraha za vreme pet ili više nedeljnih obroka smanjuje rizik od prerane smrti nastale zbog srčanih bolesti ili bilo kog drugog uzroka za jednu trećinu, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2, pokazale su studije.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR