Agave šećer je ustvari dehidrirana varijanta agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi uvećao zapreminu i promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.
Agave šećer je slađi od običnog šećera otprilike 40%, što automatski znači da se može upotrebiti otprilike za trećinu manje agave šećera nego što biste upotrebili običnog šećera. To može doprineti smanjenju ukupnog broja kalorija koje unosite.
Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice i može se reći da upotreba ovog šećera kao zaslađivača doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi.
Agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili saharoze 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju „niskoglikemijskim“, dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi . Za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje.
Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koje raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje, što znači da je organski. To znači da ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.
Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari, ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača i peciva i može da zameni šećer u svim receptima.
Agroinfo.rs