Glas Javnosti

30 ili 60 sekundi za bolji rezultat PLENKA? Da što pre zategnete mišiće DUŽINA IZDRŽAJA nije presudna (VIDEO)

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sve popularnija vežba među revnosnim vežbačima je plenk ili zadržaj, a za to ima dobrih razloga.

Izdržaj ili daska je statična vežba tokom koje rade gotovo svi mišići u telu, što je čini jednom od najpopularnijih vežbi. Za njeno izvođenje treba imati određenu snagu, a da bi pokazala rezultate, važno je i koliko dugo držimo izdržaj.

 Kod izvođenja izdržaja maksimalno koristimo mišiće trbuha, zadnjica i tetiva. Iako se oslanjamo na ruke, zapravo najviše treba da upregnemo trbušne mišiće koji drže telo u vazduhu. Da bi izvođenje jedne od najpopularnijih vežbi na svetu pokazalo rezultate, najvažnije je koliko dugo držimo telo u vazduhu.

Naime, to ne bi smelo da bude manje od 10 sekundi, a zavisno od kondicije vežbača, to se s vremenom može produžiti do 60 sekundi pa i dva minute kod vežbača koji redovno izvode "dasku".

Kod izvođenja vežbe treba težiti tome da uspemo da izvedemo tri izdržaja od 60 sekundi zaredom. U redu je krenuti s kraćim izdržajima jer ćete i tako dobiti dobru vežbu, kaže Dag Skler, lični trener i osnivač dobrotvornog udruženja PhilanthroFIT.

Ako vam je lakše da radite kraće izdržaje, Skler preporučuje da držite položaj 10 sekundi, zatim odmorite 5 do 10 sekundi, pa ponovite izdržaj od 10 sekundi. Napravite tri do šest ponavljanja.

Gotovo jednako jačate telo jer koristite mišiće istu količinu vremena kao da radite izdržaj 30 do 60 sekundi bez pauze, ističe trener.

Ako lako možete da izdržite jednu minutu u položaju daske, težinu vežbe možete da povećate jačim stiskanjem stomaka, gluteusa i kvadricepsa. Važno je da se ne forsirate i da izdržaj držite duže nego što možete.

- Preveliko naprezanje da izdržite u položaju 'daske' može jako da optereti donji lumbalni deo leđa. Kako se umarate, lumbalni deo leđa počinje da se savija što povećava rizik od povrede. Kada se izvodi pravilno, izdržaj može da vam pomogne da učvrstite celo telo - upozorava Sklar.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR