Glas Javnosti

Mišljenja psihologa za dečiji najbolji razvoj pružiće upravo SLAGALICE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Slagalice umetaljke su sjajna igračka iz više razloga i može se koristiti od najranijeg uzrasta. Zašto su slagalice dobra igračka i na koje delove razvoja utiču pročitajte u daljem tekstu.

6 ključnih benefita prilikom slaganja puzzli

Prepoznavanje oblika - da bi naučila da pišu, deca moraju prvo da prepoznaju oblike slova i brojeva, tako da postepeno učenje geometrijskih oblika kroz slagalice može to da olakša.

Učenje sveta oko sebe - Postoje slagalice na skoro bezbroj tema, pa tako deca mogu učiti o delovima tela, životinjama, putovanjima... Uz sve to, vi možete sa njim razgovarati o svim tim prikazanim pojmovima i predmetima i tako bogatiti detetov rečnik.


Koordinacija između oka i ruke -
Dete kada slaže slagalicu ono je okreće, prevrće, vadi i vraća deo slagalice i na taj način vežba koordinaciju oko-ruka, jer da bi se pogodilo pravo mesto gde bi trebalo staviti određeni deo potrebno je da očima pratimo pokret ruke. Oči vide slagalicu, zatim mozak uviđa gde bi trebalo da se postavi i šalje motoričke signale koji pokreću ruku.

Motoričke sposobnosti - Oni kroz podizanje određenog komada i stavljanje na pravo mesto vežbaju mišiće u šaci, prstima, zglobu i celoj ruci. A kada treba da ustanu i izvide gde tačno ide neki delić, naročito kada je u pitanju slagalica sa više pojedinačnih komada, razvijaju i svoju krupnu motoriku.

Svest o prostoru oko sebe - Delići slagalice i njihov odnos sa njenim ostatkom, a ujedno i mesto na kome se nalazi dete u odnosu na ono do kog treba da dođe kako bi stavilo deo na svoje mesto. Savet stručnjaka je da detetu dajemo prostorne odrednice, ali da ne rešavamo umesto njega, a ujedno i da mu ponudimo dva delića – jedan koji se uklapa i jedan koji je pogrešan i prepustimo mu da samo pronađe rešenje.
Razvoj pamćenja i pažnje - Kada rešavaju slagalice, oni su duže posvećeni jednom zadatku jer je pred njima konkretan cilj koji je ostvaren tek kada je slagalica u potpunosti složena. Malo po malo, ovaj raspon pažnje može da raste i pomogne im da se koncentrišu na buduće zadatke, samo je važno da rešavaju slagalice pogodne za svoj uzrast.

Postoje I mnogi drugi  benefiti slaganja slagalice kao što su: razvoj pamćenja, sposobnost rešavanja izazova, jačanje samopouzdanja..

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP