Glas Javnosti

Znate li kako se SERVIRA I PIJE VISKI?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Postoji mnogo načina kako se pije viski ima svoju legendu, svoj istorijat pravljenja, kao i viševekovnu upotrebu što u medicine tako i u uživanju.

Ljudi obično ne znaju kako se služi i pije viski. Vrste viskija su drugačije i serviraju se drugačije u zavisnosti od toga kakav je viski prenosi calix.rs.

Kao piće, postoji ceo ritual kako se konzumira viski. Cena ne poznavanja ovoga je ogromna, jer ćete sebi uskratiti veliko uživanje.

Viski nastaje destilacijom jedne ili više žitarica. Ali, postoji dosta finesa prilikom spremanja ovog pića koje treba potrefiti da bi se destilat uzeo kao kvalitetan viski. Što je viski kvalitetniji to će imati bogatije ukuse, i teksture u kojima možete da uživate. Postoji i niz caka kojima se možete poslužiti da biste još više uživali pijući viski. Kada imate čašu viskija pred sobom, treba da uživate u svakom njenom segmentu. Od mirisa, ukusa, tog prvog dodira pića na jeziku, do toga kada sadržina čaše ispuni vašu utrobu, sve je to deo ovog doživljaja.

Izbor viskija

Nijedan viski nije isti. Naprotiv, u zavisnosti od zemlje porekla, žitarice, i blenda ukusi viskija će se razlikovati. Dakle nije dovoljno samo znati kako se pije viski, već uopšte poznavati viski. Vrste igraju ogromnu ulogu, jer daju priliku da se uživa u različitim ukusima.

Burbon je slađi i finiji, Kanadski viski ima posebnu teksturu, dok je skoč jak i opor viski. Cena diktira koliko su zastupljeni viskiji kod nas.

Izbor čaša                                  

Ljudima ovo ne izgleda previše bitno, ali izbor čaša je neverovatno bitan. Nije isti doživljaj kada se viski pije iz obične čaše za sok, i kada se pije iz čaše predviđene za viski.

Veličina, oblik, dubina, širina, sve su to faktori koji mogu uticati na uživanje u viskiju. Kada pogledate običnu čašu, ona može biti previše plitka, i kada ubacite led u nju, ne možete da sipate dovoljno viskija. Ili, ukoliko je previše duboka, putovanje tečnosti će biti predugo i ubiće užitak u piću.

Zato je potrebno da čaša bude malo šira i ne previše duboka. Tako, lako ćete ubaciti led, i lako ćete uživati u piću.

Viski se pije čist, sa ledom, ili sa vodom

Čist viski je najmanje popularan, budući da može da bude prilično jak za nekoga ko ga prvi put pije.

Kada se pije čist viski, naglasak je na tome da uživate u punoći pića. Treba da osetite čitav ukus, bez ikakvog umanjivanja.

Viski sa ledom se pije da bi se ublažio ukus viskija. Najveća kritika ovom načinu pijenja jeste to što se smatra da led ubija pravi ukus pića. To delimično i jeste istina, ali je ovo najpopularniji način ispijanja. Takođe, ukus se razblažava što čini čitavo piće prijatnijim.

Viske se pije i sa vodom. Voda se stavlja u vrlo malim količinama da razblaži jak ukus alkohola, i omogući da sve teksture pića izađu napolje. Kada pijete viski sa vodom, piće gubi alkoholnu snagu koju zamenjuje ukus samog pića.

Kako se pije viski

Ovo su neke opšte smernice kad se pije viski:

- Preporučuje se da se viski pije uglavnom na sobnoj temperaturi. Možete dodati i nekoliko kapi vode. Tako Irci često piju ovaj viski sa vodom u srazmeri 50-50 !

- Na temperaturi od 16 do 18 stepeni Celzijusa i sa nekoliko kapi vode viski razvija veliki izbor ukusa!

- Pre svega, viski ne treba da se hladi, već́ se služi na sobnoj temperaturi . Stavljajući led u viski (Whiskey on the rocks) on zapravo ništa ne gubi od svog ukusa. Preporučljivo je da se prvo pije razblažen negaziranom vodom kako biste se polako navikli na jak i oštar ukus ovog viskija.

- Najbolji način prezentacije viskija je u tzv. nosing-čaši u kojoj se slatko voće, začini, drvene note i dim viskija mogu čak i optimalno prepoznati.

- Natočiti viski u trećini čaše, nikako preko pola.

Prvo, izdahnite i prinesite čašu nosu. Udahnite miris i osetiti punu aromu pića, a potom izdahnite. Kako udišete uzmite gutljaj pića, ali ga nemojte progutati iste sekunde. Ostavite ga par trenutaka u ustima, i pustite da se izvrti po usnoj duplji, i preko jezika. Osetite sve tonove i delove pića, sve njegove teksture i ukusa, a zatim progutajte.

Na kraju izdahnite, sačekajte malo da vam se slegne, i uradite isto ponovo. Ovo je osnovna metoda uživanja u viskiju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR