Glas Javnosti

Znate li kako je grad u kome živite dobio ime? KRAGUJEVAC PO PTICI, ARANĐELOVAC PO SVECU,a evo koji grad ima najzanimljivije ime

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnogi gradovi u Srbiji nose neobična i zaimljiva imena među kojima su Užice, Vladičin Han, Kragujevac. Svaki od njih nosi zanimljivu priču kako je dobio ime.

Vladičin Han je po predanju  dobio je ime po usamljenom hanu koji se nalazio na "carskom drumu", u ataru sela Kalimance. Reč je o kući koju je, prema podacima publicist Tatomira P. Vukanovića, polovinom XIX veka podigao Stefan Grk. On je, dok je bežao od Turaka, sagradio han za prihvat karavana, ali i kako bi sam imao utočište. Kasnije je ovu kuću prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kojem je han nazvan Vladičin han. Oko hana je, potom, formirano naselje, koje je ime dobilo po ovoj kući.

Oko šest stotina godina, Zrenjanin je  je nosio ime Bečkerek, koji se upotrebljavao od prvih pisanih tragova o ovom naselju. Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji ovog grada, "ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama". Neki istoriografi izvode reč iz izmena naroda Pečeneza, istoričar Sentklarai tvrdi da je osnivač ovog naselja pleme Beče i Gregor, a turski putopisac Evlija Čelebija opisuje naselje kao "Beš Telek" ("pet dinja"- pet poluostrva između begejskih meandara na kojima se razvilo naselje).

Foto:Youtube/Printscreen

Zrenjanin je 1935. ime promenio u Petrovgrad – po kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a tokom Drugog svetskog rata je nemačka okupaciona vlast vratila gradu ime Bečkerek i dodala reč „Veliki“. Ipak, drugog oktobra 1946. godine, na dvogodpo revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.išnjicu oslobođenja, grad je dobio ime Zrenjanin, po po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Nekadašnja prestonica Srbije i centar Šumadije, Kragujevac,  prvi put se pominje u turskom popisnom defteru iz 1476. godine, i to kao "Kragujofča" – bivši trg na kojem su 32 kuće. Uglavnom se smatra da je dobio ime po kraguju, vrsti jastreba koja se u srednjem veku koristila za lov. Ova ptica je danas centralni simbol grba grada Kragujevca.

Foto:Wikipedia

Grad na jugu Srbije poznat po paprici i roštilju, Leskovac nije dobio ime po onome po čemu je čuven. Kako kaže legenda, u blizini mesta na kojem se danas nalazi ovaj grad nalazilo se brdo ispod kojeg se nalazilo jezero. Kada je ono presušilo, ostala je samo leska, biljka čiji je plod lešnik, te je grad pre šest vekova nazvan po njoj. Ipak, u vreme vladavine Osmanlija, Leskovac je nazivan Hisar – što na turskom znači "tvrđava".

Novi Sad je grad osnovan na zalasku XVII veka (1694. godine) ranije je nosio imena Racka varoš (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz), a od 1748. on je Novi Sad (Neoplanta, Neusatz, Ujvidek).

Na svim ovim jezicima, on znači isto – "novi zasad"

.Po legendi  Mladenovac je dobio ime oko dva veka pre Kosovske bitke. U ovaj deo današnje Srbije sa svojom dvojicom braće se doselio mladić s Kosova po imenu Mladen. Oni su odlučili da ostanu na ovom tlu, te su po braći nastali toponimi "Mladenovac" (po Mladenu), "Vlaška" (po Vlajku) i "Rajkovac" (po Rajku).

Tlo na kojem se nalazi Aranđelovac nekada je pripadao selu Vrbica, a s obzirom na to da je knez Miloš Obrenović često boravio u lečilištu Bukovičke banje, vladar je rešio da u Vrbici podigne crkvu u čast Svetom Arhanđelu Gavrilu i da od jednog dela Vrbica i dela Bukovika napravi varošicu koja će biti nazvana po ovom svecu.

Mnogo toga u vezi sa istorijom Užica još uvek nije razjašnjeno, ali je jedno sigurno – ovaj grad nosi isto ime već najmanje sedam stotina godina. U jednom dubrovačkom dokumentu iz 1329. godine, pominje se kao Vsice, a o tome kako je dobio ime postoje brojne legende.

Foto:Wikipedia

Po jednoj od njih, oni koji su se protivili Turcima bili su ograđivani, odnosno "vođeni u žice", ali po njoj grad nije postojao (makar pod tim imenom) pre dolaska Osmanlija. Po drugoj legendi, u ovom gradu su izrađivana mala užad – "užice", pa ga je nazvao narod po njemu. Treća legenda govori o anegdoti nekadašnjih Užičana koji su se odlobodili lopova i čuli njihovo "Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice".

Četvrta je možda i najrealnija: po njoj je grad nazvan po uskim i dugačkim njivama koje su se nazivale "užicama".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR