Glas Javnosti

Ruzmarin nije samo začin: Evo kako iskoristiti ruzmarin u različitim kulinarskim kreacijama

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ruzmarin nije samo začin koji aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već takođe donosi brojne zdravstvene koristi i energiju

Upotreba ruzmarina seže unazad do drevne Grčke, Rima i Egipta, a tokom vekova se učvrstio kao ključan sastojak italijanske, francuske i španske kuhinje. Ruzmarin ima izrazitu, slatku aromu s primesama kleke, a ukus mu je blago začinjen. Mladi listovi, grane i cvetovi ruzmarina koriste se kao začin u svežem i sušenom obliku.


Ruzmarin se često dodaje različitim vrstama salata od povrća, kao i jelima sa piletinom, ribom, teletinom, jagnjetinom i povremeno svinjetinom. Ruzmarin daje posebnu aromu zecu tokom kuvanja. Pernata divljač postaje bogatija aromom kada se priprema sa ruzmarinom. Ovaj ukusni i aromatični začin često se koristi kako bi se poboljšao ukus i aroma jela i čorbi od pečuraka. Takođe, ruzmarin se često koristi za pripremu marinada za različite vrste mesa. Kombinovan sa drugim začinima, ruzmarin se dodaje različitim vrstama sosova.



Meki sirevi postaju ukusniji kada se pospu ruzmarinom, dok jela sa krompirom dobijaju jedinstven ukus i miris sa ovim začinom. Testo za hleb postaje ukusnije ako mu se doda malo ruzmarina. Paradajz supa postaje aromatičnija sa dodatkom ruzmarina, dok meso sa roštilja ne može bez njegove subtilne arome.

Upotreba ruzmarina u jelima može poboljšati varenje, ojačati imuni sistem i nervni sistem, te pomoći kod niskog krvnog pritiska. Možete napraviti pastu sa ruzmarinom, puterom i sitno seckanim peršunom. Ovu pastu možete koristiti ispod kože piletine ili divlje pernate divljači ili je ubaciti u male rezove na svinjskom, goveđem ili jagnjećem mesu.


Treba napomenuti da ruzmarin nije najbolja kombinacija sa lovorovim listom, pa je najbolje izbegavati njihovu zajedničku upotrebu u različitim jelima i supama.


Sos od ruzmarina često se koristi u evropskoj kuhinji i priprema se od peršuna, crnog luka, ruzmarina, crnog vina, mesnog bujona, maslaca, maslinovog ulja, soli i bibera. Način pripreme uključuje prženje sitno seckanog luka i peršuna na maslinovom ulju, dodavanje vina i ruzmarina, kuvanje dok tečnost ne smanji na pola, dodavanje bujona i kuvanje dok se sos malo ne zgusne, nakon čega se dodaje maslac i sve se umuti blenderom. Sos se zatim začini solju i biberom pre serviranja.


Ruzmarin je više od običnog začina - to je ključ za obogaćivanje ukusa i aroma mnogih jela, kao i za donošenje pozitivnih uticaja na zdravlje.

Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR