Sa zdravim navikama možete krenuti već danas, nema potrebe da čekate početak nedelje ili meseca. U nastavku vam otkrivamo šta je to što bi trebalo da ukinete nakon 17h, u slučaju da želite da smršate.
Prejedanje u kasnim večernjim satima
Koliko vam se samo puta ovo desilo da u sitnim satima tražite kocku čokolade. Ako ste ovaj tip, dobra vest je da čokoladu možete zameniti rečimo nekolicinom lešnika, i ne morate se u potpunosti odreći ove navike.
"Kako biste ipak sprečili večernje prejedanje, pobrinite se da odvojite dovoljno vremena za obroke tokom dana. Redovni i izbalansirani obroci preventiraće glad uveče. Kada sebi dozvolite da pregladnite, veća je verovatnoća da ćete se prejesti pre nego što vaše telo shvati da ste siti", objašnjava Nikol Stefanov, nutricionistkinja iz Njujorka.
Takođe, "u glavi su velike oči". Konzumacija uravnoteženih obroka sa proteinima i vlaknima na svaka tri do četiri sata, omogući će vam da dan završite u "kalorijskom" deficitu.
Ne prljate tanjire
"Ako jedete direktno iz pakovanja, desiće vam se da izgubite pojam o količini koliko ste pojeli. Umesto toga, međuobroke baš kao i obroke, stavite na tanjir. Čak i grickalice poput čipsa", objašnjava Nikol.
Kasno idete na spavanje
Studija iz 2021. objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition and Dietetics" povezala je kasno noćno prejedanje sa gojaznošću i povišenim masnoćama. Vrlo je jednostavno - što ste duže budne, veći je rizik da ćete više i jesti.
Prema spomenutoj studiji, nedovoljno sna takođe može dovesti do toga da sledeći dan jedete više, a što je još gore - birate nezdrave i kalorične namirnice pune šećera. Spomenuta studija pokazala je da su ljudi koji su spavali manje od sedam sati tokom noć jeli više grickalica od onih koji su spavali više od sedam sati te da su im međuobroci imali više kalorija i manje hranjivih stvari (najčešće su konzumirali čips, kolače i bezalkoholna pića). To je delimično zbog pojačanog lučenja hormona kortizola i grelina, do čega dolazi usled neispavanosti.
Otvarate frižider bez razloga
Fizička glad nije jedini razlog zašto ljudi jedu. Vrlo često i nije razlog. Hrana nam omogućava prijatnost i pruža utehu, pa jedemo kada smo pod stresom, kada nam je dosadno ili žudimo za nečim određenim. Teško je u takvim situacijama ustanoviti zbog čega "osećamo glad", ali i odupreti se porivu da pogledate u frižider ili kuhinjske elemente.
Kako biste ovo sprečili, "naoružajte" se zdravim grickalicama, orašastim plodovima, voćem i povrćem. Takođe, napravite plan.
"Planirajte svoje deserte.tako da ne posegnete uvek za visokokalorične slatkiše. Razmislite o voću, granolama i nemasnom jogurtu, koje možete pomešati umesto sladoleda", predlaže nutriciionistkinja.
2 sata