Glas Javnosti

ZDRAVSTVENE KORISTI OD ZAGRLJAJA : Koliko tu pomaže partnerski odnos

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ne samo da maženje može intimnije povezati vas i vašeg partnera, već ono može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje.

Aktivni Si piše, a City Magazine prenosi neke od zdravstvenih koristi od maženja.

Ako još niste pronašli svoj efikasan način da se nosite sa stresom, svakako je preporučeno maženje! Kada se mazite sa osobom koja vam mnogo znači, oksitocin počinje da se oslobađa u vašem telu – smiruje vas i omogućava vam da se efikasnije nosite sa stresom. Takođe može smanjiti krvni pritisak i nivoe hormon stresa u telu.


Deca vole da se maze kada su bolesna i to iz veoma dobrog razloga. Maženje može ublažiti bol. To se dešava zbog gore pomenutog oksitocina, koji uspešno blokira signale bola. Medicinski istraživači su čak razmatrali kako se oksitocin može pretvoriti u lek protiv bolova.

Normalan nivo krvnog pritiska i život bez nerviranja izuzetno su važni za zdravlje srca. Možete ga jako opteretiti ako ne obraćate pažnju na vrednosti krvnog pritiska i stalno ste pod stresom. Kao što smo već napisali, maženje je odličan metod za smanjenja stresa, pa samim tim ova aktivnost blagotvorno deluje i na zdravlje srca.

Grljenje voljene osobe je opuštajuće i pomaže u oslobađanju od napetosti, što je dobro za normalno funkcionisanje imunog sistema. Sa poboljšanim imunitetom telo će se lakše boriti protiv virusa ili bakterija. Ako ste već bolesni, maženje vam može olakšati simptome. Međutim, takav kontakt se naravno ne preporučuje ako imate neku zaraznu bolest koju možete preneti na druge.

Parovi koji se mnogo grle, ljube i maze luče više sada već dobro poznatog hormona oksitocina, koji se naziva i hormon ljubavi. Kada svoj osećaj zadovoljstva vezujemo za neku osobu, jasno je da će naša povezanost s njom biti još veća.

Ne brinite ako ne možete da zaspite dok se mazite i kasnije se otkotrljate na svoju polovinu kreveta; sama činjenica da ste se mazili će vam pomoći da lakše zaspite. Preporučljivo je da maženje s partnerom pre spavanja traje bar 10 minuta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR