Glas Javnosti

Zbunjujuća istraživanja: Da li snovi čiste toksine iz mozga?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Analiza mozga miševa izaziva dugogodišnje verovanje da san služi za eliminaciju toksina, otvarajući nove puteve za istraživanje u neuronauci

Otkrića jednog nedavnog ispitivanja mozga miševa stavljaju pod znak pitanja dugogodišnje verovanje da san služi kao mehanizam za čišćenje toksina iz mozga, otvarajući prostor za dalja istraživanja i razumevanje kompleksne veze između sna i neurodegenerativnih bolesti.

Nedavno objavljena studija na Imperialnog koledža Londona (ICL) dovodi u pitanje dugogodišnje verovanje u ulogu sna kao čistača mozga od toksina i svakodnevnih otpadnih proizvoda. Ova studija, koja je obuhvatila istraživanje mozga miševa, uzdrmala je temelje onoga što su mnogi naučnici nazvali "idejom dobitnicom Nobelove nagrade" u oblasti neuronauke.

Nik Franks, neurolog s ICL-a i koautor studije, izrazio je iznenađenje rezultatima istraživanja, navodeći da su suprotni od očekivanog. Decenije istraživanja povezale su san s čišćenjem mozga od proteina i drugih otpadnih proizvoda, posebno u kontekstu neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Studija je uključivala ubrizgavanje fluorescentne boje u mozak miševa, praćenje širenja boje i merenje brzine čišćenja mozga dok su miševi bili budni, spavali ili su bili pod anestezijom. Rezultati su pokazali da je brzina čišćenja mozga bila značajno smanjena kod miševa koji su spavali ili su bili pod anestezijom, suprotno očekivanjima.


Ovo otkriće izaziva dugo uspostavljeno verovanje da san služi kao ključan mehanizam za eliminaciju toksina iz mozga. Iako je san i dalje misterija s mnogim potencijalnim koristima, uključujući konsolidaciju memorije i poboljšanje mentalnog zdravlja, rezultati ove studije ukazuju na to da postoji potreba za daljim istraživanjem kako bismo bolje razumeli kompleksnu ulogu sna u funkcijama mozga.

Ovo istraživanje takođe podstiče nova istraživanja i pristupe razumevanju veze između sna i neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Iako su poremećaji spavanja česti simptomi ovih bolesti, još uvek nije jasno da li su oni posledica ili faktor koji doprinosi progresiji bolesti.

Bill Wisden, molekularni neurolog s ICL-a i autor studije, ističe važnost daljih istraživanja kako bi se bolje razumela veza između sna i demencije. Njegove reči naglašavaju da, iako ova studija postavlja pitanja o ulozi sna u čišćenju mozga, to ne umanjuje važnost dobrog sna za opšte zdravlje i možda smanjenje rizika od demencije iz drugih razloga.

Ovaj novi pristup istraživanju sna i njegovog uticaja na mozak može dovesti do revolucionarnih otkrića u oblasti neuronauke i neurodegenerativnih bolesti. Dok se naučnici nastavljaju baviti ovom temom, ostaje otvoren prostor za nove ideje, istraživanja i potencijalne terapijske pristupe koji bi mogli promeniti naše razumevanje i tretman ovih složenih bolesti.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR