Glas Javnosti

ZBOG ČEGA BELGIJSKI FRIZERI NE BACAJU KOSU MUŠTERIJA? Jedan kilogram kose može da upije do osam litara ulja

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Projekat recikliranja kose, koji vodi belgijsko neprofitno udruženje Dung Dung, koristi ostatke kose kako bi se sprečilo da ulja, nafta i drugi zagađivači završe u vodotokovima.

Kosa se prikuplja od frizera širom Belgije, zatim se stavlja u mašinu koja je "pakuje" u pakete koji se mogu staviti u odvode kako bi upijali zagađivače i sprečili da oni završe u vodotokovima.

Prema podacima ovog udruženja, jedan kilogram kose može da upije do osam litara ulja. U kosi ima i do 95% keratina, proteina koji daje elastičnost, otpornost, fleksibilnost i nerastvorljiv je u vodi, prenosi portal Ekapija.


Fondacija Eurofin koja podržava projekat ističe da se, trenutno, zagađenje uljem tretira upijačima napravljenim od polipropilena koji nisu biorazgadivi. Za razliku od njih, kosa je biorazgradiva i zato nije zagađivač.

Projekat je zamišljen tako da saloni plaćaju malu nadoknadu organizatorima projekta da pokupe kosu iz salona.

- Mene lično motiviše činjenica da je sramota da kosu jednostavno bacimo u kantu, a znamo da se toliko toga može uraditi sa njom – kaže Izabel Vulkidis, menadžerka jednog od salona iz Brisela koji učestvuje u projektu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR