Glas Javnosti

ЗАВИРИТЕ У УНУТРАШЊОСТ КЕОПСОВЕ ПИРАМИДЕ: НАУЧНИЦИ НАПРАВИЛИ ФАСЦИНАНТАН ТРОДИМЕНЗИОНАЛНИ ВИДЕО СНИМАК ( ВИДЕО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 09.10.2018.

Захваљујући невероватно тродимензионалном видео-снимку ББЦ-ја сада имамо прилику да завиримо у Кеопсову пирамиду и у до сада откривене просторије.

Кеопсова пирамида је највећа и најстарија од три пирамиде код Гизе и уједно највећа пирамида на свету. Често је називају једноставно: “Велика пирамида”.

Пирамида је изграђена као гробница египатског фараона четврте египатске династије Кеопса у XXВИ веку п. н. е. Заједно са Кефреновом и Микериновом пирамидом представља једино очувано античко светско чудо.

Висока је 138,75 м, дужине 225 м и обухвата површину од 5,3 хектара. На њој је радило 100.000 људи, двадесет година по три месеца годишње, и то у време поплаве Нила, када се није могла обрађивати земља. Радили су робови и сељаци.

У Кеопсову пирамиду уграђено је око 2,5 милиона блокова, исклесаних у каменолому на десној обали Нила. Блокови су од кречњака, базалта и гранита. Камени блокови су били тешки од две до четири тоне.

Кеопсова пирамида је једина пирамида која има и узлазне и силазне ходнике. У њој постоје три до сада откривене одаје. Све се оне налазе у центру пирамиде на њеној вертикалној оси. Свакако је најпознатија Велика галерија, али археолози већ вековима спекулишу о још великом броју неотривених просторија, можда и већих од ове.

Захваљујући невероватном тродимензионалном видео-снимку ББЦ-ја сада имамо прилику да завиримо у ову спектакуларну грађевину и у до сада откривене просторије:

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 09.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR