Glas Javnosti

Zašto su kućni ljubimci odlični za decu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnogi imaju predivne uspomene iz detinjstva zahvaljujući kućnim ljubimcima.

 Psi, mačke i ostale životinje imaju velik učinak na naše živote. Podizati dete uz kućnog ljubimca ima brojne koristi, a ovo su neke od njih/ prenose kerefeke.org.rs.

IMUNITET

Psi osnažuju imunološki sistem deteta. Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Pediatrics” pokazuje da su deca koja su u prvoj godini života živela sa psom imala snažniji imunitet te 31 posto manje infekcija respiratornog sistema od dece koja nisu imala ljubimca.

MAŽENJE

Životinje i deca se po cele dane mogu maziti, a puno zagrljaja koristiće i jednima i drugima.

SAMOPOUZDANJE

Nije tajna da kućni ljubimci jačaju samopouzdanje deteta.

EMPATIJA I SUOSJEĆANJE

Životinje decu pretvaraju u dobre ljude pune ljubavi. Suživot s ljubimcem kod dece povećava nivo empatije i suosjećanja.

Odgovornost

Krzneni prijatelji u kući pomažu da dete nauči da bude odgovorno. To će im koristiti u životu pa je dobro dopustiti detetu da prošeta psa, nahrani mačku ili pomogne pri ulepšavanju svog ljubimca.

TERAPIJA

Na decu s autizmom, ADHD-om ili nekim drugim poremećajem pažnje ili ponašanja psi deluju terapeutski te im snižavaju krvni pritisak i pomažu da ojačaju kognitivne funkcije i komunikacijske veštine.

ČITALAČKE NAVIKE

Mnoga deca svojim ljubimcima čitaju priče, što razvija tu naviku koja je itekako korisna za detetov rečnik.

UTEHA

Kad dete nema kome da se obrati ili se boji, ljubimac će biti tu i uvek ga razumeti. Psi ili mačke pružiće im emotivnu pomoć.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR