Glas Javnosti

ZAŠTO SRBI PSUJU KAO KOČIJAŠI? Šta je potrebno za sklopi-sam-svoju-psovku i ostale jezičke pogodnosti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Srbi su jedini narod koji psuje sve što stigne, a ispred nas po bogatstvu jezika kada je reč o psovanju su samo Rusi i Mađari.

Srbi su dijapazon reči koje se nazivaju psovke doterali do leksičkog savršenstva pa tako imamo četiri stepena poređenja:
- lepo

- lepše

- najlepše

- lepo u pi*ku materinu!

Psiholozi kažu da je psovka u suštini jedna vrsta opuštajućeg leksičkog orgazma jer salvom reči, uglavnom uvredljive prirode, oslobađamo bes, frustraciju, i razne emocije. Nakon bujice pogrdnih reči uglavnom se osećamo bolje, lako i rasterećeno.

Medijsko obrazovanje naroda

Nekada su te jezičke blagodeti koristili samo šoferi kočija pa odatle ono "psuje kao kočijaš", a danas tu privilegiju imaju mnogi: glumci u filmovima, političari, pisci, medijski poslenici, učesnici rijaliti programa..ukratko svi koji imaju pristup medijskom obrazovanju naroda.  

Neki tvrde da su psovke čak korisne vulgarnosti. Neki da u nedostatku argumenata i smislenih poruka sagovorniku pribegavamo prostaklucima kako bi što plastičnije i tačnije izrazili (skrivenu) želju za verbalnim opštenjem sa užom i širom familijom onog kog psujemo, najčešće majkom, sestrom, detetom, u ređim slučajevima i ocem a u stvari tako pokazujemo nemoć pri komunikaciji.

Glagol u prvom licu je*nine prezenta

Jezičke cepidlake i leksički sladokusci su za "sklopi-sam-svoju-psovku" duhovito primetili da je za tako nešto uz naravno vrsno poznavanje jezika potrebno:
1. ono što psujete
2. prenosni glagol u prvom licu jebnine prezenta
3. broj prideva (po potrebi)...pa je najčešće u upotrebi sve živo i sve mrtvo, kalaisano, krvavo itd 
4. priloške odredbe za mesto
Rezultati mogu biti zadivljujući.

E sad, Srbi su specifični još po nečemu. Srbin kad opsuje sočno i masno u većini slučajeva ima opravdanje...Pravi, autentični Srbin nikad neće u sopstvenim očima biti kriv što je daleko bilo ispao (ili jeste) prostačina. Ne, Srbin će se braniti da je bio izazvan da prevali preko jezika najodvratnije odvratnosti. I u poređenju sa specifično srpskom širokom lepezom psovki englesko Fu*k off izgleda kao početni nivo psovačke frazeologije.

Neki možda psuju samo kada su ljuti i uznemireni, ali povećana medijska upotreba psovki ili čak izraz nežnosti (u zavisnosti da li gledate iz ugla psovanog ili psovača) definitivno može da utiče na naš odnos prema takvom vokabularu. Naše, domaće psovke su ozbiljno i nezadrživo evolui­rale od davnih arhaičnih "sunce ti poljubim" i ostalih nevinih izjava, pa je malo onih koji crvene kada čuju tako nešto.

Ili ih izgovore...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR