Glas Javnosti

Zašto ptice u letu stvaraju neobične oblike? Fenomen koji izaziva ozbiljne probleme

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U hladnim zimskim danima u Rimu, gradske vlasti suočavaju se s neobičnim izazovom - čvorci na putu ka jugu Afrike ostavljaju svoj trag u vidu izmeta na trotoarima i automobilima.

Ove neobične ptice, poznati kao čvorci, stvaraju nebeski ples iznad danskog Nacionalnog parka Vadensko more, fascinirajući ljubitelje ptica širom sveta.

foto:pexels

Kao sinhroni plivači na plavom nebu, jato čvoraka formira jedinstvene oblike, savršeno usklađene u letu. Njihova koreografija je besprekorna, bez grešaka ili sudara, dok se kreću kao jedno veličanstveno telo. Ovaj fenomen naziva se "mrmljanje" ili rojenje, gde ptice deluju kao magnetski privučene jedna prema drugoj.


Svake proleća i jeseni, danskim močvarama zvuči melodija ptičjeg plesa, dok milion i po čvoraka preplavljuje nebo. Posmatrači opisuju zvuk kao kaskadni vodopad, dok se crno sunce formira od tamnih silueta ptica na horizontu.

foto:pexels

Ovaj prirodni spektakl ima duboko ukorenjeno mesto u lokalnom folkloru, gde se mistično ponašanje ptica povezuje sa nadnaravnim.


Ptice, koje leti provode u Finskoj, Švedskoj ili Sibiru, migriraju na jug tokom zime, zaustavljajući se u danskim močvarama gde nalaze idealne uslove za život. Osim što se hrane slanim puževima, larvama i voćem, čvorci imaju i zaštitu visoke trske koja ih štiti od grabljivica tokom noći.


Ipak, nebeski plesači nisu uvek dočekani s oduševljenjem. U Rimu, gde se bore sa njihovim izmetom, gradske vlasti pokušavaju da oteraju ptice laserima i bukom kako bi zaštitile grad od neželjenih posledica njihovog boravka. Ova borba između čoveka i prirode stvara zanimljivu dinamiku koja se odvija iznad i ispod neba danskog Nacionalnog parka.Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR