Glas Javnosti

Zašto psi ne smeju da spavaju u vašem krevetu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Čak iako im dozvolite da spavaju u vašem krevetu, postoje neke stvari na koje treba obratiti posebno pažnju

Iako možda nisu svi vlasnici toga svesni, psi mogu na čoveka preneti niz bolesti: od raznih parazita i tuberkuloze, do grlobolje, salmonele ili gripa.

To naravno nije razlog da ih se ne drži kao ljubimce, ali po mnogim veterinarima je dovoljno dobar razlog da im se ne dopušta da spavaju s nama u krevetu.


Britanska veterinarka Kejti Aleksander, iznosi kako spavanje ljubicama u krevetu s ljudima može ugroziti i samog psa, posebno ako je još štene, stariji pas ili pas s ravnom njuškom.

Posebno oprezni, treba da budu vlasnici pasa s ravnim licem poput francuskih buldoga i mopsa da jer za njih postoji veći rizik da im postane prevruće. 

"Ako vaš pas voli da spava na krevetu, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi znali da im nije pretoplo, psi koji počnu da se pregrevaju će dahtati i biti uznemireni, a ako to primetite, odmah uklonite jorgan ili ćebe”, savetuje veterinarka.

Isto tako, u tom slučaju treba izbegavati pokrivače s tegovima koji bi mogli da budu preteški da pas može sam da siđe s kreveta. 


Pas se kreće po zemlji, valja u blatu, tuđem izmetu i zato je neosporna činjenica da je potencijalno opasan za čoveka. 

Jedna od najopakijih bolesti koje možemo dobiti od psa je toksoplazmoza, vrsta parazita koja kroz krvotok može dopreti do mozga i stvoriti velike zdravstvene komplikacije, tvrde veterinari.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR