Glas Javnosti

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Evo zašto kitimo jelku i koja je njena simbolika

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kićenje jelke nije samo zanimljiva aktivnost već doprinosi i ulepšavanju enterijera vašeg doma. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam pomognemo sa par saveta.

Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem.

U hrišćanstvu postoji legenda koja govori da su ispred pećine, u kojoj je rođen Isus, bila tri zimzelena drveta. Prvo je bilo kedrovo, drugo bor, a treće jela. Neposredno, po njegovom rođenju, prema legendi, sva tri drveta su se zatresla i pozdravila njegov dolazak na svet. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvezdu s neba koju je ona spustila pred Isusa. Iz ove legende dolazi i verovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvezda.

U 11. veku u Nemačkoj se za Božić kitila jelka crvenim jabukama. U zapadnoj Nemačkoj jelka se ukrašavala i kolačićima raznih oblika i svijećama, kao simbolom večne svetlosti.

Ritual kićenja se vremenom proširio po celoj Evropi. U Engleskoj prvu jelku je, prema dostupnim podacima, okitio princ Albert 1841. godine. Prva jelka u Engleskoj je bila ukrašena poklončićima, mašnama, cvećem i bombonama. Ovaj običaj je veoma brzo prešao sa visoke klase i na običan narod.

Na zelene grane jelke stavljale su se jabuke, kolači, orasi, urme, mašne, suhe šljive. Ali, prema jednoj drugoj legendi, nemački duvač stakla bio je vrlo tužan, jer nije imao novac za jestive ukrase za svoju decu. Odlučio je da napravi staklene kugle. Njegovi ornamenti su izazvali veliko oduševljene i on se brzo obogatio.

Prvo o čemu treba voditi računa je visina novogodišnje jelke. Sami odredite visinu novogodišnje jelke u odnosu na veličinu prostorije, tako da ne bude prevelika, a da ipak vaša novogodišnja jelka bude prvo što ćete videti kada uđete u prostoriju.

Nakon toga izaberite boju i tip novogodišnje jelke. Tu je tradicionalna zelena novogodišnja jelka kao uvek dobar izbor, a ako želite da eksperimentišete bojama i oblicima, možete naći bele ili snežne jelke zatim borove, jelke sa šišarkamai specijalno oblikovane novogodišnje jelke. 

U odnosu na boju novogodišnje jelke i boja koje preovladavaju u prostoriji, izaberite i boje novogodišnjih ukrasa. Da bi novogodišnja jelka delovala elegantno, držite se pravila – najviše tri boje.

Da bi vaša novogodišnja jelka izgledala savršeno, posebnu pažnju morate obratiti na raspored kićenja. Prvo se postavljaju lampioni, od vrha ka dnu jelke za kićenje. Nakon toga postavite ukrasne trake, grilande, perlice, pa na kraju ređajte pojedinačne ukrase.

Da bi novogodišnja jelka delovala ravnomerno ukrašena, predlažemo vam da kitite prvo unutrašnje, pa zatim i spoljašnje delove novogodišnje jelke.

Odvojite novogodišnje ukrase po bojama i stavljajte svaku boju posebno, jer ćete na taj način izbeći da vam ukrasi iste boje budu skoncentrisani na jednom mestu novogodišnje jelke.

Veličina ukrasa određuje i mesto na jelci. Veće novogodišnje ukrase stavljajte pri dnu novogodišnje jelke, a kako idete ka vrhu, grane su sve kraće, pa i novogodišnji ukrasi treba biti manji.

Na vrhove grančica možete staviti ukrasne mašnice, a za sam vrh novogodišnje jelke izaberite poseban ukras, jer to i jeste posebno mesto. Detalji čine da jelka izgleda kao iz bajke. Kada ste sve to završili, ostaje vam da uključite lampione, udobno se smestite u fotelju i pustite da vas i vašu porodicu obuzme praznični duh.

Boja i tematika jelke

Zelena

Ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.

Bela

Feng šui kaže da je to boja bez života, "boja bez boje", i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa.

Crvena

Ne kaže se uzalud da je to boja koja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.

Plava

Boja duhovnosti, saosećajnosti i nežnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto za zelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.

Ljubičasta (purpurna)

Boja koja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP