Glas Javnosti

Zanimljive činjenice o Mrtvom moru u kome niko nije potonuo

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi salinitetom od čak 33 odsto.

Mrtvo more je najveća depresija na svetu. Ovo slano jezero nalazi se oko četiri stotine metara ispod površine svetskog mora na Bliskom istoku između Jordana i Izraela. Duboko je oko četiri stotine metara.

Nivo vode u Mrtvom moru ne raste jer oko njega vlada pustinjska klima sa temperaturama od 40 stepeni Celzijusa u letnjim mesecima, što dovodi do velikog isparavanja. S druge strane, kiše su veoma retke na tom području.


Salinitet u Mrtvom moru je oko 33 odsto. Poređenja radi, Sredozemno more ima sadržaj soli od samo tri odsto. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svetu. Slanije od njega su jezero Asal u istočnoj Africi (35 odsto soli) i jezero Don Huan na Antarktiku (40 odsto soli).

Zbog visokog procenta soli, uslovi života u Mrtvom moru su veoma okrutni. U ovoj vodi mogu da prežive samo retki mikroorganizmi poput anaerobnih bakterija.

So i minerali u vodi izuzetno su korisni za zdravlje pojedinca, pa nije iznenađujuće što ljudi koji boluju od psorijaze i drugih kožnih bolesti i bolesti kostiju kao što su osteoporoza i artritis dolaze ovde na lečenje još od vremena Iroda.

Zbog visokog procenta soli voda je veoma gusta i onemogućava plivanje, a niko ne može ni da potone. Ali to ne znači da mesto nije opasno.

Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera jer veće količine mogu poremetiti ravnotežu elektrolita u organizmu i dovesti do otkazivanja nekoliko organa. U Mrtvom moru je zabranjeno ronjenje i skakanje u vodu kako bi se izbegao kontakt soli sa očima.

Lekovito blato iz Mrtvog mora još su stari Egipćani koristili za balzamovanje mumija.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR