Glas Javnosti

ZABORAVLJENE SRPSKE PSOVKE: Sunce ti kalajsano!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Srpski jezik je jedan od najbogatijih jezika na svetu, a za ostalim jezicima ne zaostajemo ni po broju psovki. Sasvim opravdano se može reći da su naše ipak najsočnije.

Istina je da su današnje psovke su prilično inovativne i sočne ali kada se osvrnemo na psovke naših baka, možemo lako osporiti ovu tvrdnju. Danas ćemo nekoga oterati u tri lepe, ali da živite u vremenu od pre 100 godina, ljudi bi vas se više plašili. Ovo su samo neke od davno zaboravljenih psovki.  

Idi u kupus/ Idi u peršun

U peršun vas je neko nekad sigurno oterao ali je veća verovatnoća da vam je danas neko u gradskom prevozu kratko i jasno rekao da idete u...znate već gde.

- Često se umesto ružne reči govorilo nešto ovako, poput peršuna. Tako osobi dajete do znanja da ste besni, ali ne koristite vulgaran izraz, pa joj to ujedno i smanjuje jačinu - objašnjava Ristić.

 

'Leb ti **bem / **bem ti i seme i pleme

Onaj koji ovo izgovara je sigurno je veoma besan i ljut. Spominjanje hrane, u ovakvom kontekstu je jako pogrdno, pa je ovo bila prilično česta psovka koja i danas može da se čuje kod starijih ljudi.

Seme i pleme se psuje kada nekome želite da opsujete sve pretke. Ova stara srpska psovka se koristila u celoj zemlji, a danas se retko kad čuje.

Sunce ti kalajsano

Ako vas je neko iznervirao ili ako želite da mu malo pripretite, izgovorićete ovo. 

- To nije uvredljiva psovka, pa se zato koristi kada nismo mnogo besni. Često se koristi i u razgovoru sa decom, jer nije vulgarna, pa se tako kaže "Sunce ti kalajsano, što to nisi uradio?" Bila je i ostala šaljiva psovka - kaže dr Stana Ristić iz Instituta za srpski jezik SANU.

Kažemo ''kalajsano'' jer je kalaj metal kojim se nekada premazivalo posuđe kako bi se zaštitilo, a ujedno i sjajilo. Tako da je kalajsano sunce, zapravo sjajno sunce.

Danas ćemo jednsotavno, nemaštovito reći - je*em ti sunce.

Sto mu gromova

Ova psovka se može čuti u crtanim filmovima i malo je blaža od gore pomenutih. Tako je peto Sofronije stalno govorio ''Stooo mu gromova''. Osim od Sofronija, ovu psovku možete čuti od svog deke jer na taj način ne želi da bude vulgaran. Dašnja verzija ove psovke bila bi "Je*o te".

 

U du*e na vašar

"Gde ćeš?"

"U du*e na vašar, eto gde ću".

Danas bismo rekli "u pi**u materinu". Psovka koja je prilično zaboravljena, nikome nije jasna jer logično, u zadnjici ne možete pronaći vašar, pa se zato u besmislenosti čitavog izraza i krije poenta.

 

K'o vola u kupusu

- Time neko želi da kaže da ćete dobiti batine kao vo kada uđe u kupus na selu, pa napravi haos i veliku štetu tamo. Možda nije toliko uvredljiva koliko preteća i šaljiva - rekla je dr Ristić.

Govedo onobrdsko

Govedo sa onog brda jeste onaj ko vam nije nešto mnogo simpatičan. Zato je "onobrdsko govedo" uvreda slična današnjoj "konju", "magarče" ili bilo kom drugom poređenju sa životinjom, samo što je mnogo zabavnije.

- Ima mnogo psovki koje se danas ne koriste, prevashodno zato što su se menjale vremenom. Naravno, neke se nikad nisu promenile, pa tako i danas najčešće psujemo boga, majku i svece kao i nekada - zaključila je dr Stana Ristić iz Instituta za srpski jezik SANU.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR