Glas Javnosti

Mudre misli i anegdote Nikole Pašića: "Spasa nam nema, propasti nećemo"

Kultura
Autor: Glas javnosti

On je bio jedan od najpoznatijih i najuglednijih srpskih i jugoslovenskih političara.

Ime Nikole Pašića urezano je u našoj istoriji nakon što je dugi niz godina bio predsednik Vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke.

Ostao je upamćen kao jedan od najuticajnijih srpskih političara, poznat po svojoj promišljenosti, lucidnim opaskama i idejama. Bio je i ostao jedan od vodećih intelektualaca naše političke elite. U politici se dokazao kao mudar, staložen i uporan političar, dok je po prirodi bio ćutljiv i često je koristio poštapalicu "ovaj".


Za njegov lik i delo vezane su brojne istinite i manje istinite priče, zbog čega se, u čast njegovog rođenja u Zaječaru, na današnji dan (19. decembar 1845. godine) prisećamo nekih od najprepoznatljivijih anegdota Nikole Pašića.

"Može da bidne, ne mora da znači" ( I danas može da se čuje ova Pašićeva uzrečica, kao svojevrsna interpretacija Ajnštajnovih teorija o relativitetu)

"Srbi jesu mali narod, ali većeg između Beča i Carigrada nemamo."


"Spasa nam nema, propasti nećemo." 
(Izgovorio je 1915. godine, u trenutku kada je Srpska vojska povlačeći se preko Albanije stigla do mora)

Na pitanje novinara prilikom jednog izlaska iz skupštine, posle zasedanja, „Šta ima novo?“ odgovorio je: „Ne znam. Nisam još čitao Politiku“.

Prilikom jednog zasedanja Skupštine, iznerviran upotrebio je neke grublje reči, na šta mu je jedan poslanik iz klupe dobacio: „Ovako nešto Gledston (tadašnji predsednik engleskog parlamenta) nikad ne bi rekao u skupštini!“. Pašić mu je odgovorio: „Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledston!“


Tokom spora dva radikala u kom je trebalo da presudi Pašić, političar je prvo primio prvoga, pažljivo ga saslušao i rekao mu: "U pravu ste, gospodine!", a potom je primi o i drugog, pažljivo ga saslušao, pa mu dogovrio:" U pravu ste, gospodine!". Sekretar koji je tu bio prisutan, ne izdrža: "Ali, gospodine predsedniče, kako ste mogli obojici da kažete da su u pravu? To nema smisla!". A Pašić, kažu, pogladio je bradu i rekao:" Momče, i ti si u pravu!"


Kako su njegovi odnosi sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem bili promenjivi, Pašić je razvio teoriju da "premijer mora da poštuje krunu i nastoji da bude korektan", a da u isto vreme "ne sme biti previše na odstojanju ni suviše blizak", poredeći to sa kaminom: "Ako si suviše blizu ne valja, izgorećeš. Ako si predaleko ne valja, smrznućeš se."

Umeren i veoma štedljiv, nije imao običaj da ostavlja bakšiš u kafani. Kelner mu je jednom prigovorio: "Vaš sin Rade uvek ostavlja bakšiš", na šta mu je Pašić rekao: "Lako je njemu kad mu je otac Nikola Pašić".


Jednom prilikom je primio nekog francuskog novinara i ispričao mu priču koja je "mirisala na evropski politički skandal", da bi mu potom namerno pogrešno rekao ime svoje supruge. Na čuđenje prisutnih, kad su ispratili novinara, mirno je objasnio:"Kad sutra izbije skandal, ja ću da kažem kako je štampa sve izmislila - jer evo, novinar ne zna ni kako mi se žena zove!".

Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR