Glas Javnosti

ZA VREME VLADAVINE OVOG DESPOTA SRBIJA JE BILA BOGATA ZEMLJA: Bio je jedan od najimućnijih evropskih vladara! (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Đurađ Branković je bio najbogatiji evropski vladar u prvoj polovini 15. veka, a Srbija je bila bogata zemlja u vreme ovog despota. O njenom bogatstvu svedoči činjenica da je iz srpskih rudnika godišnje vađeno 30 tona zlata i srebra, a u celoj Evropi 47 tona

Dubrovačka republika je kupovala slobodu od Turaka, zlatom despota Đurđa Brankovića, sve do dolaska Napoleona. 

Đurađ je kovao i svoj novac u topionicama u Novom Brdu, Trepči, Rudniku, Lecu, Brskovu, Srebrenici i Smederevu. Njegov kovani novac je spadao u jedne od najlepših evropskih moneta. Na kovanicama je bio prikazan njegov lik s jedne strane, a sa druge – lav, simbol vladarske kuće Vuković-Branković.

 

Despot se spominje kao izrazito lep čovek. Putopisac Eneja Silvije ga spominje kao snažnog čoveka, gospodskog lica, guste brade, velikih brkova i duge kose koja mu je padala do ramena.

 

Đurađ Branković: Bio je srpski despot, drugi sin Vuka Brankovića i Mare, ćerke kneza Lazara. Nosio je ime po svecu (Đorđu Kapadokijskom), kao i njegov unuk Đorđe Branković, iako nisu imali isto prezime, nego su se po imenima očeva prezivali jedan Vuković, a drugi Stefanović. Od vremena Mavra Orbinija (1601. godine), istorija njihovu porodicu naziva Brankovićima.

Godine 1456. u Brankovićev dvorac u Kupiniku dolazi Mihajlo Silađi, beogradski zapovednik, kako bi od despota uzeo novac kojim bi se platio smeštaj smederevskih izbeglica u Beograd (bili su izmešteni zbog kuge). Tom prilikom je došlo do dvoboja između Brankovića i Silađija i despot je ranjen. Od zadobijenih povreda se nikad nije oporavio i umro je na Badnji dan iste godine.

Posle njegove smrti, svo despotovo zlato darovano je Turskoj kao danak. Njime je Dubrovačka republika kupovala slobodu sve do dolaska Napoleona.

(Glas javnosti/Hronograf)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR