Glas Javnosti
posta

ZA NEVERICU! 15 stvari koji niste znali o NAJPOPULARNIJEM PIĆU NA SVETU

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pivo je jedno od najpopularnijih pića na svetu. U zavisnosti od vrste, sarži različite koncentracije alkohola, a u sebi sadrži i dosta vitamina B, pa je i zdravo ako se konzumira u ograničenim količinama. U nastavku teksta vam predstavljamo veoma zanimljive činjenice o ovom piću koje verovatno niste znali.

Pivo nastaje vrenjem žitarica, najčešće od ječmenog slada, ali i od pšenice, kukuruza i pirinča. Iako se danas koriste različite zamene, pravim i kvalitetnim pivom se smatra ono koje je napravljeno od hmelja, vode i ječmenog slada i kvasca. Evo zaniljivosti o ovom alkoholnom piću:

1. Pivo je daleko najpopularnije alkoholno piće na svetu. 2016. godine ljudi su potrošili skoro 50 milijardi galona piva širom sveta.

2. Pivo je staro koliko i ljudska istorija, a prvo pivo prethodi pisanom jeziku.

3. U 2017. prosečni građanin SAD preko 21 godine konzumirao je 26,9 galona piva. Međutim, Sjedinjene Države čak nisu među prvih 10 u pogledu ukupnog pijenja piva.

4. Češka konzumira najviše piva po glavi stanovnika na svetu, a Kina ima najveću potrošnju ovog pića sveukupno. 

5. Pivo je u srednjem veku bilo neophodan deo prehrane ljudi.

6. Drevni egipatski dokument navodi 17 različitih vrsta piva, sa imenima poput „donosilac radosti“ i „nebeski“

7. Mek Donalds nudi pivo na svom meniju u mnogim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Portugaliju i Južnu Koreju.

8. U srednjovekovnoj Evropi katolički monasi bi često prolazili „pivske postove“ tokom četrdeset dana Velikog posta. Nisu jeli hranu, a kalorije su dobijali samo iz piva koje su nazivali „tečni hleb

9. Govorilo se da su mesopotamski bogovi imali svoje posebne pivare. Ninkasi je bila boginja piva iz Mesopotamije koja je podučavala ljude pivarskom zanatu.

10. Drevni Egipat se u velikoj mjeri oslanjao na pivo, jer je ono pružalo potrebne vitamine i uglavnom je bilo čistije i sigurnije za piće od vode iz reke Nil, a iako se danas pravi više piva nego tokom srednjeg veka, prosečni Evropljani u srednjem veku pili su mnogo više.

11. Pivari su počeli da dodaju hmelj pivu u 9. veku nove ere. Danas se gotovo svako pivo kuva sa hmeljem, što pivu dodaje pikantni, gorki ukus i deluje kao konzervans

12. Boca „Allsopp's Arctic Ale“, koja je napravljena 1875. godine za ekspediciju na Severni pol, prodata je na aukciji u Engleskoj 2015. godine za 3.300 funti, što je približno 4.500 američkih dolara.

13. Najjače pivo na svetu je "Snake Venom", koje pravi škotska pivara 'Brevmeister'. Zapreminski sadrži 67,5% alkohola. Poređenja radi, većina votki ima 40% alkohola, a piva su obično imaju između 3% i 10%.

14. Čudni sastojci zanatskog piva koje savremeni pivari koriste uključuju kafu, ovsenu kašu, avokado, testo za kolače, papriku čipot, morske alge, ostrige, kukuruzne bombone, mastilo od lignji, plavi sir, pastramu i svinjski mozak.

15. Možete se kupati u bazenu piva u pivari Schloss Starkenberger u Tarrentzu u Austriji. Penasta kupka promoviše zdravu kožu ako se u njoj kupate.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR