Glas Javnosti

Volite li bubamare? Znate li šta one predstavljaju?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ima li nekog ko nikada nije, videvši bubamaru, pomislio da je to sigurno srećan znak? Verovatno je i stavio na dlan pa čekao da odleti gledajući u kom pravcu odlazi (postoji verovanje da će odleteti u pravcu iz koga vas neko čežnjivo čeka).

Bubamare (lat. Coccinellidae) su tvrdokrilci. Postoji preko 5000 vrsta tih insekata čija pojava kod ljudi izaziva simpatije i zadovoljstvo. Hrane se biljnim vašima te se smatraju korisnim životinjama, mada se u poslednje vreme govori i o najezdama azijskih bubamara koje nisu potpuno bezopasne jer mogu biti uzročnici alergena i astme kod osetljivih osoba. Alergije nastaju zbog izmeta kog azijske bubamare ostavljaju iza sebe.

No, ako izuzmemo tu podrvrstu, evropske bubamare su i dalje omiljene životinje. Za to postoji nekoliko razloga.

Simbol sreće i blagostanja

Kada vam bubamara uđe u kuću (najčešće hoda po zavesama i zidovima), smatra se da vas očekuju blagostanje i sreća. Neki je nazivaju i “božija ovčica” tj. smatraju da je božiji glasnik koji nagoveštava lepe vesti. U engleskom jeziku je reč “ladybird” nastala od “Our Lady’s bird” zato jer je “Our Lady” tj. Bogorodica Marija na ranim slikama često bila prikazivana u crvenom ogrtaču a sedam crnih tačaka (kod evrospkih bubamara) su podesćale ljude na njeniih sedam radosti i sedam tuga.

Stoga je sa bubamarom povezano još jedno verovanje – ako je ubijete, veruje se, naljutićete Bogorodicu na devet dana.

Međutim, verovanje da je bubamara simbol sreće je još starije – izrezbareni prikaz bubamare je pronađen na komadiću mamutove kljove i star je oko 20 000 godina!

Foto: Unsplash

Ispunajvanje želja

Ukoliko imate neostvarenu želju, veruje se da će se, ako vidite bubamaru, želja ispuniti i to veoma brzo! Samo je potrebno da poželite tu želju dok se bubamara letom odvaja od vas.

Pretvara negativne misli u pozitivne

U Francuskoj se veruje da bubamara ima moć da vašu negativnu misao pretvori u pozitivnu. Slično kao kod nas, prati se i let bubamare sa vašeg prsta, samo što se ne prati samo pravac kuda bubamara leti pa se kaže da će vam odatle stići ljubav, već se i broje sekunde dok buba ne poleti – svaka sekunda je jedna godina čekanja na ljubav i udaju!

U nekim zemljama se veruje da ćete biti srećni ako bubamara ostane na vašoj ruci dok izbrojite do 22 a negde se broje tačke na bubamari pa se uzima da ćete toliko godina biti srećni. Ukoliko su tačke tamnije, to će vam sreća biti veća.

Foto: Unsplash

Ozdravljenje

Pored toga što se smatra da donosi sreću, veruje se da će bubamara i odneti bolest  ako sleti na obolelu osobu.

Za mladence

Ukoliko bubamara uđe u kuću tek venčanih osoba, veruje se da će broj tačaka na njoj odrediti i broj dece koji će par imati.

Ako vidite bubamaru bez tačaka

Ovo znači da će vam prava ljubav stići neminovno i veoma brzo. Takođe može da znači povratak stare velike ljubavi.

Snovi o bubamari

San u kome se pojavljuje bubamara može da označava dobre vesti od nekog od koga to niste očekivali. Međutim, može da ima i negativno značenje kao što je prestanak poštovanja nekog autoriteta. Uglavnom, kao pozitivan znak se tumači san u kome vi vidite ili držite bubamaru a negativnu konotaciju ima san u kome ste pustili bubamaru ili ste je ubili.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR