Glas Javnosti

VINO IZ SVEMIRA? Zakazana prva berba svemirskog grožđa-NIJE ŠALA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina Petrus u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, i to merloa i kaberne sovinjona. Ovaj deo eksperimenta nije bio medijima toliko zanimljiv kao slanje u kosmos jednog od najčuvenijih vina na planeti, ali naredna faza eksperimenta - berba grožđa sa sadnica koje su ras

Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta Mission Wise u koji je kompanija Space Cargo Unlimited uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou. Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacije i ekstremnih uslova na čokote vinove loze, piše portal Vino & fino.
Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje. Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožđa sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju. Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.Dr Mihael Lebert, glavni istraživač na projektu, rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.
- Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira - rekao je Lebert.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP