Glas Javnosti

VINARIJE IMAJU REŠENJE: Kako iskoristiti otpad i otpadne vode vinarije?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

S rastom svesti i zakonskih zahteva za održavanje i unapređenje stanja životne sredine pitanje adekvatnog tretmana otpada iz vinarija postaje sve važnije i regulatorno i finasijsko pitanje.

Iskoristiv otpad
Proizvodnja vina, kao i druge proizvodnje u prehrambenoj industriji, u vezi je sa stvaranjem određenih količina čvrstog i tečnog otpada, odnosno otpadnih voda, navoda Alen Predić, dodavši da 20% količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.
Sav čvrsti otpad u proizvodnji vina ne mora uvek da bude otpad u pravom smislu te reči i on se može podeliti na onaj koji je nastao preradom grožđa i proizvodnjom vina i druge vrste otpada - kaže savetodavac, pojasnivši da u prvi spada peteljkovina, semenke, komina i drugo, tzv. biološki otpad. Ostale vrste, kako navodi, treba odlagati na propisan način, a njegovo odvoženje iz vinarija se ugovara sa komunalnim preduzećima, prenosi portal Ekapija.

Semenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja, pokožica crnog grožđa za izdvajanje vrednih supstanci kao što su rezervatrol i flavonoidi kao antioksidansi.
- Pokožica i talozi se mogu koristiti za izdvajanje vinske kiseline, komina za proizvodnju rakije, peteljkovina i oceđena komina za kompostiranje i korišćenje organskog đubriva - daje neke od primera.
U vinarijama treba razdvojiti procesne otpadne vode, kojih je znatno više, od sanitarnih. Među prvima je ona koja je korišćena za pranje i čišćenje vinarijskih površina i opreme jer sadrži određene količine hemijskih sredstava. Pošto su vinarije znatno udaljene od komunalne kanalizacione mreže sanitarne se najčešće odvode u adekvatno projektirane septičke jame.
- Vinarije koje proizvode obična vina, preradom grožđa, stvaraju veće količine teških otpadnih voda s velikim količinama materijala u suspenziji - ističe Predić.

Tri faze obrade
Otpadne vode iz vinarije treba da prođu tri faze obrade:
- mehanička, koja se vrši sistemima sita (filtera) ili taloženjima, koja ima za cilj smanjenje količine čvrstih delova u otpadnim vodama;
- biološki tretmani treba da dovedu do mikrobiološke razgradnje organskih materija do njihovih prihvatljivih nivoa;
- hemijskim tretmanima je potrebno obezbediti odgovarajuću pH vrednost (pH 6-7) i neke druge korekcije njenog sastava.
Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda za šta se koriste depoi za njihovo odlaganje. Mnoge vinarije u depoe usmeravaju i površinske vode prikupljene sa krova vinarije i betonskih ili asfaltnih površina.
- Možda je najveći problem sa procesnim otpadnim vodama iz vinarije koje sadrže visoko učešće čestica u suspenziji koje se sporo talože i mogu dovesti do stvaranja znatnih količina taloga ili začepljenja na opremi za obradu vode i u eventualnim rezervoarima za njihovo odlaganje - dodaje Predić napomenuvši da su to razlozi za relativno česta rešenja deponovanja otpadnih voda u lagune (veštačke bare), u kojima se taloženje i druge transformacije otpadnih voda do potrebnog stepena pročišćenosti odvijaju u uslovima približno prirodnim.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR