Ona je dobila ocenu 4,5 od 5, i time je pobedila najpopularnija svetska pića poput Reposado tekile, škotskog viskija Islay, lambanoga sa Filipina i džina.
Inače, viljamovka je poznata po svom kvalitetu, te spada u najkvalitetniju i najpoznatiju sortu kruške. Ona sazreva u drugoj polovini avgusta, a njeni plodovi su vrlo krupni i mogu težiti do 230 grama.
“U ovom blagom i aromatičnom alkoholnom piću uživa nekoliko balkanskih zemalja, gde se najčešće i proizvodi. Viljamovka se pravi od svežih, zrelih krušaka koje se fermentišu pre pečenja odnosno destilacije. Rezultat je na kraju bistar i bezbojan, dok obično ima intenzivnu aromu kruške, blag ukus i dugu, zagrevajuću završnicu. Viljamovka se tradicionalno koristi kao aperitiv”, piše na sajtu “Taste Atlas“.
Inače, interesantno je da pojedini ljubitelji ove rakije, prilikom pravljenja, ostavljaju celu krušku u flaši, objašnjavajući da to dodaje neku posebnu čar prilikom konzumacije.
Glas javnosti/Nova.rs