Glas Javnosti

VIDEO KOJI ĆE VAS RAZNEŽITI: Ovih 20 činjenica sigurno niste znali o delfinima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Čak i ako spadate u pasionirane ljubitelje delfina, postoji mogućnost da ne znate baš sve o njima.

Zato smo izdvojili ovih 20 zanimljivih činjenica i video koji će vas barem u mislima odvesti u neke toplije krajeve.


1. Maui delfini su najmanji. Dugački su oko 120 cm, a teški oko 40 kg. Najveći su orke,  poznati i kao kitovi ubice (da, oni spadaju u delfine). Mužjaci ove vrste obično dostižu dužinu od 6 do 8 metara i težinu veću od 6 tona.

2. Većina delfina živi dugo. Najpoznatija vrsta, Tursiops (Bottlenose), ima prosečan životni vek od 40 godina, a pojedine orke dožive i 80. godinu.

3. Delfini ne mogu da dišu automatski. Zbog toga im je tokom sna jedna polovina mozga budna, dok se druga odmara, pa se onda druga probudi, a prva zaspi. Delfini provedu oko 8 sati dnevno u ovom stanju, što im omogućava da svesno kontrolišu disanje i da povremeno isplivaju na površinu kako bi uzeli vazduh.

4. Delfini ne koriste samo oči, već i ekolokaciju (slično sonaru) kako bi izbegli prepreke i pronašli plen.

5. Naziv delfin dolazi od grčke reči "delphis", što otprilike znači "riba sa matericom".

6. Naučnici su otkrili da delfini uče svoje mlade da koriste alate i da za preminule jedinke organizuju svojevrsne pogrebne ceremonije.

7. Stari Rimljani su nekada koristili delfine kao pomoćnike u ribolovu. Obučavali su ih da teraju manje ribe prema njima, a kada se dovoljno velika skupina riba okupi na jednom mestu, delfini bi signalizirali ribarima da je vreme da bace mreže. I danas se ovako lovi u nekim delovima Santa Katarine u Brazilu.

8. Delfini iz Amazona plivaju naopačke. Veruje se da im grbe na leđima pomažu da osete dno reke kako bi na njemu pronašli hranu. Ovakvav način plivanja im takođe pomaže da otkriju šta se nalazi ispod njih, jer ispod očiju imaju malo veće obraze koji im otežavaju gledanje prema dole.

9. Delfini su jedina vrsta životinja, osim ljudi, koji razvijaju prirodni oblik tip 2 dijabetesa.

10. I delfini se drogiraju.
11. Delfini imaju sposobnost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema, što ih čini jednim od najinteligentnijih bića na planeti.

12. Delfini mogu da budu veseli, tužni, pa čak i ljuti. Umeju da budu i zlopamtila i da se svete ljudima.

13. Trudnoću smatraju fascinantnom pojavom pa se rado okupljaju oko trudnice, zbog čega one izbegavaju ulazak u vodu. Šteta! Uživale bi.

14. Svaki delfin ima jedinstveno leđno peraje, koje se koristiti za lakše prepoznavanje i identifikaciju.

15. Zabeleženi su brojni slučajevi delfina koji pomažu jedni drugima u nevolji. Zabeleženo je čak i da mogu da naprave splav od svojih tela i da tako nose bolesne ili povređene.
16. Čini se da njihova empatija ne poznaje granicu, jer je zabeleženo kako pomažu ljudima u nevolji, pa čak i kitovima mnogo većim od sebe.

17. Delfini su izuzetno razigrane i radoznale životinje. Igraju se međusobno, ali i sa drugim vrstama - ljudima i psima.

18. Delfini mogu biti pravi zavodnici. Mužjaci skupljaju morsku travu kako bi napravili nešto što podseća na buket cveća koji zatim nose svojim damama. Isprva, naučnici su verovali da se oni samo igraju, dok nisu primetili da uvek mužjaci prave bukete, te da ih uvek prave ispred ženki.

19. Nedavna istraživanja pokazuju da delfini imaju svoja imena, te da mogu pozvati jedni druge.

20. Jedan od glavnih uzroka smrti među delfinima u zatočeništvu je samoubistvo. Oni mogu počiniti samoubistvo na više načina, a najčešći su odbijanje da jedu ili udaranje glavom o zidove bazena, piše DDL.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR