Glas Javnosti

VEŽBAJTE MOZAK KAO NIKOLA TESLA: Ove 3 navike će učiniti da se vaše VIJUGE RAZMRDAJU i da u sebi probudite GENIJA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naš najčuveniji naučnik Nikola Tesla dao je nemerljiv doprinos čovečanstvu. Tokom svog života radio je na brojnim projektima, a onaj na kojem smo mu svi zahvalni je izum električnog sistema naizmenične struje.

Osim njega tu je bilo preko 300 patenata najraličitijih novotarija. 

Tokom svog života Tesla je neprestano radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i neobične navike poput spavanja samo dva sata. Međutim, ono što je postigao ne bi bilo moguće bez strogog skupa pravila za povećanje produktivnosti.

Veruje se da su ove vežbe nešto najbolje što možete da uradite za svoju psihu

1. Pre nego što krenete da radite, dobro razmislite o svemu!

Nikola Tesla je često govorio da je mogao da zamisli mašine i retko je crtao crteže pre početka radova na njihovoj konstrukciji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali osnovna ideja je da se jednostavno treba koncentrisati na konačni cilj. Za kreativno razmišljanje često je potrebno opustiti se i raditi na problemu u glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla opisuje postupak na sledeći način:
 
- Moja metoda je drugačija. Ne žurim sa konkretnim radovima. Kad dobijem ideju, odmah počinjem da gradim u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, popravljam i radim mašinu u glavi. Potpuno mi je nebitno da li turbinu testiram u glavi ili u radionici. Primećujem čak i ako mi ne ide dobro. Nema razlike, a rezultat je isti - napisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, ali je kao dete radio određene vežbe za poboljšanje funkcije mozga, piše Dnevno.

2. Šetajte na svežem vazduhu što više

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je kreativnost u pitanju. Činilo se da i Tesla ima ovo mišljenje, i iako su njegove šetnje postale deo njegovog opsesivno-kompulzivnog ponašanja, tokom njih je imao nekoliko trenutaka "eureke".

3. Osamite se kada radite

Kao i mnogi inovatori i kreativni likovi, i Tesla je zastupao tezu da tokom stvaranja i razmišljanja treba biti sam.

Evo jednog od njegovih čuvenih citata:

- Um je oštriji i koncentrisaniji u samoći i neprekidnoj samoći. Nijedna velika laboratorija nije potrebna za razmišljanje. Originalnost potiče iz samoće bez uticaja koja šteti našem kreativnom umu. Budite sami, to je tajna pronalazača, budite sami, tada se rađaju ideje - tvrdio je Tesla.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR