Glas Javnosti

UZALUD DOMAĆICE TROŠE VREME: Kućni poslovi koji su zapravo gubljenje vremena

Život
Autor: Glas javnosti

Kućni poslovi koji su uzaludni, a svi ih radimo.

Za mnoge od njih je potrebno i vreme i novac. Gornji čaršaf na krevetu i razmicanje zavesa samo su neki od uzaludnih kućnih i svakodnevnih poslova.

Na primer, uštedite vreme na nameštanju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Čaršafi iznad ili ispod ćebeta često je nešto što je apsolutno nepotrebno i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovno perete ćebe.


Neki drugi poslovi i navike sa kojima gubimo vreme:

Tražimo izgubljene čarape

Za sve je uvek misterija gde čarape nestaju posle pranja, ali jedna čarapa može da uđe u rupu između vrata mašine za pranje veša i bubnja. Stavite prljave čarape zajedno u  veš mašinu.

Kupujemo kutije i korpe za odlaganje

Pored gubljenja vremena, gubićete i novac. Umesto bezbroj kutija, koristite nešto što već imate u kući kao što su kutije za cipele. Možete napraviti pregrade u fiokama i na policama od raznih materijala.

Držimo zavese razmaknute ceo dan

Otvaranje zavesa kako bi sunčeva svetlost ušla u sobu je omiljena jutarnja rutina mnogih. Ali ako ostavite zavese otvorene ceo dan, posebno ako je soba na južnoj strani, vremenomće vam izbledeti nameštaj od sunca.

Ljuštimo povrće koje nije potrebno ljuštiti

Osim ako se radi o povrću koje treba ljuštiti, nemojte trošiti vreme na ljuštenje šargarepe, krastavca ili krompira. Osim što ćete manje vremena trošiti na pripremu hrane, hranićete se zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna.

Ali ako niste sigurni u poreklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, preporučuje se skidanje kore.Isto važi i za jabuke.


Hodamo u cipelama po kući

Pravilo izuvanja je jednostavan način da kuća bude čista i doprinosi zdravlju ukućana. Čak 85 odsto prljavštine u našim domovima potiče od cipela. Ako hodamo u cipelama, samo ćemo sebi dati dodatni posao, svakodnevno ćemo usisavati.

Idemo u banku ili poštu da platimo račune

Ako već niste, uštedite vreme i plaćajte račune putem internet bankarstva umesto da fizički idete u banku ili poštu.

Odeću kačimo na metalne vešalice

Kada preuzimamo odeću sa hemijskog čišćenja, ona obično stoji na metalnim vešalicama. Korišćenje takvih vešalica nakon peglanja može lako da izgužva odeću.

Umesto toga, uložite u drvene ili baršunaste vešalice kako biste bili sigurni da će vaša odeća ostati ravna nakon peglanja.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR