Glas Javnosti

PROLEĆNO KOŠENJE TRAVE: Vratite blistavu zelenu boju svom travnjaku ovim jednostavnim trikom

Život
Autor: Glas javnosti

Posle duge, hladne i kišne zime, većina travnjaka je u prilično lošem stanju, a njihova obnova je među prvim prolećnim zadacima većine baštovana.

Prvi topliji dani mame nas da uživamo u blagim zracima sunca i prelepim pupoljcima, ali je činjenica da će oštećen travnjak sa puno smeđih ‘rupa’ u trenu pokvariti utisak.
Stručnjaci ističu da ovaj problem zapravo nije teško rešiti, a sve što je potrebno je preduzeti nekoliko proverenih koraka.

Ključno je, napominju, da se na celu površinu travnjaka (posebno oštećeni delovi) stavi dodatni sloj semena mlade trave, koje će prolećne kiše lako upijati i bašti dati prepoznatljivu jarko zelenu boju.
Kako obnoviti travnjak?
Pre nego što počnete da obnavljate travnjak novim semenima trave, procenite trenutno stanje i otkrijte područja koja su najviše oštećena. Ovo će vam dati jasniji utisak koliko vam je semena potrebno i koji alati su vam potrebni za ovu proceduru.
Najbolje vreme za obnavljanje je topliji, vlažniji dani, kada možete predvideti da će u vazduhu biti dovoljno vlage da bi seme primilo i klijalo. Naravno, važno je da ne započnete ovu proceduru ako postoji verovatnoća mraza.
Prilikom odabira semena birajte travu koja je što sličnija onoj na travnjaku, kako bi eventualne razlike bile minimalne. Uzmite u obzir izloženost suncu, vrstu zemljišta i klimatske uslove, tako ćete najlakše odrediti sortu semena koje će upotpuniti vaš travnjak, a izabrati ono kvalitetnije i sa visokom otpornošću na bolesti.

Nanesite ih što je moguće ravnomernije, najbolje koristeći adekvatan alat nabavljen u specijalizovanim prodavnicama, i pratite uputstva na pakovanju da biste postigli optimalne rezultate.
Nanesite malo više semena na oštećena područja i kada završite sa ovim korakom, zalivajte travnjak dovoljno redovno da ostane vlažan, ali ne i poplavljen, i očekujte prve rezultate za dve do tri nedelje, prenosi tportal.hr.
Ne gubite iz vida važnost košenja, jer će upravo adekvatno održavanje travnjaka vratiti njegov zdrav sjaj i očaravajuću zelenu boju, i sa svim vašim sadnicama činiti zadivljujući prizor, kao stvoren za uživanje u opuštajućim trenucima na suncu.


Glas javnosti/ K03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR