Glas Javnosti

Muzičke note kao lek: Istražujemo terapeutski učinak melodija

Život
Autor: Glas javnosti

Slušanje muzike može smanjiti hronične bolove, depresiju i visok krvni pritisak, te ima pozitivan učinak na srce i može ubrzati oporavak nakon moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da muzika ima višestruke pozitivne efekte na ljudsko zdravlje i svakodnevni život. Slušanje muzike može smanjiti hronične bolove, depresiju i visok krvni pritisak, te ima pozitivan učinak na srce i može ubrzati oporavak nakon moždanog udara.
Osim toga, muzika jača imunitet i poboljšava inteligenciju, učenje, memoriju, kao i koncentraciju i pažnju.

Neurološka muzička terapija pokazala se efikasnom u pomaganju pacijenata sa Parkinsonovom bolešću i drugim neurološkim stanjima.
Ona aktivira i stimuliše različite delove mozga, podstiče formiranje novih neuralnih veza i poboljšava kognitivne funkcije.


Takođe, nova istraživanja su pokazala da slušanje muzike može imati jednako pozitivan efekat na mentalno zdravlje kao i fizička aktivnost, potičući oslobađanje dopamina, koji smanjuje osećaj napetosti i stresa.

Zanimljivo je da je primena muzike u poslovnim okruženjima takođe korisna, poboljšavajući komunikacijske veštine, produktivnost i kreativnost kod zaposlenih.
Konačno, muzika utiče i na našu percepciju okoline, pri čemu određeni muzički žanrovi mogu uticati na to kako vizuelno percipiramo stvari.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR