Glas Javnosti

Da li biste znali da se ponašate u društvu visoke klase? Bonton za svečane događaje

Život
Autor: Glas javnosti

U visokom društvu nema mesta za greške, a oni koji nisu upućeni u načine ponašanja ako se nađu u ovakvoj sredini mogu napraviti nesvesne greške zbog kojih će ih gledati ispod oka. Serija "Naslednici" naučila nas je da se na večeru ne nose velike tašne, ali lista nepisanih pravila je veoma dugačka, kaže Džamila Musajeva, učiteljica bontona.

Prvo pravilo, podvlači Musajeva, kada prisustvujete otmenim večerama ili galama jeste isticanje vašeg novca ili bogatstva. Musajeva, koju često angažuju da trenira ljude na ovakvim događajima, kao i za opštu obuku o poslovnom bontonu, kaže da je najbolji pokazatelj da je vaš bonton na nivou ako vaše ponašanje ostane neprimećeno.


„Ako se ljudi ne mogu tačno setiti šta ste radili za stolom, onda ste sve savladali“, rekla je za Business Insider.

Osnovne manire za stolom većina nauči tokom odrastanja, ali bogati podižu bonton na drugi nivo za svoje raskošne gala večere i društvene događaje. Evo šta Musajeva kaže da treba i šta ne treba raditi na ekskluzivnim događajima koje posećuje viša klasa.

NEMOJTE: Pričati za stolom šta smete ili ne smete da jedete

Ovo nije restoran, tako da ne morate pričati konobarima o svojim alergijama. Musajeva kaže da je uobičajeno da se još prilikom poziva na svečane večere ove informacije podele. Na taj način svako može da izbegne neugodan razgovor o ishrani za stolom.


DA: Vežbajte kontinentalni način ishrane

Ona kaže da se kontinentalni stil obedovanja smatra zajedničkim jezikom za ljude iz različitih nacija. To znači „držati viljušku u levoj ruci i nož u desnoj ruci i ne menjati im mesta, kao što se radi u američkom stilu“. Amerikanci obično koriste svoje noževe i viljuške na „cik-cak“ način, kaže Musajeva, ali to se smatra neformalnim.

NEMOJTE: Popiti gutljaj pića pre nego što završite sa žvakanjem

Ovo je prilično jednostavno: uzmite male zalogaje hrane i završite sa žvakanjem i gutanjem pre nego što popijete piće.

DA: Ostavite svoju veliku tašnu u ormaru za kaput

Za stolom ovakvih gostiju nema mesta za vašu glomaznu torbu, pa je najbolje da je ostavite kada predate kaput ili jaknu. Ako su vam potrebne vaše stvari, Musajeva predlaže da kraj sebe imate torbicu koja vam stane u krilo kada dođe vreme za početak večere.

„Preporučujem da uvek uzmete malu crnu torbu koju onda možete da stavite u krilo i pokrijete je salvetom“, rekla je Musajeva.


NEMOJTE: Predstavljati svog VIP gosta nekome

Ako vam dolaze važni gosti, nikada ih ne bi trebalo predstavljati nekome — svi bi već trebalo da znaju ko su one, tako da je nepotrebno. Umesto toga, kaže Musajeva, trebalo bi da upoznate ljude sa njima.

Musajeva preporučuje korišćenje ove formule: „Mogu li da vam predstavim…“

DA: Neka VIP gost odluči kada će se rukovati

Možda biste želeli da se vaš počasni gost oseća dobrodošlo tako što ćete mu pružiti ruku kao pozdrav. Ali, kaže Musajeva, to nije pravi način da se to uradi.


„To je hijerarhijska stvar. Najvažnija osoba mora dati dozvolu manje važnoj osobi da se rukuje“, ocenila je ona.

NEMOJTE: Naručivati piće za stolom za večeru

Na formalnim večerama, uparivanje pića je obično unapred određeno da odgovara hrani na meniju. Može ispasti nepristojno ako prigovorite vinu ili drugom piću koje odabere vaš domaćin ili kuvar, kaže Musajeva. Bolje je verovati njihovoj proceni. Tokom koktela možete da naručite piće koje želite, ali to se završava kada sednete za večeru.

DA: Šta god je potrebno da se uklopite

Ključno je da se uklopite u svoju sredinu. To znači da se uskladite sa bontonom vašeg domaćina ili najvažnije osobe za stolom — čak i ako to znači da ćete se udaljiti od smernica kojima Musajeva uči svoje klijente. Najbolje je da budete pažljivi i da pratite kako se svi drugi ponašaju da biste razumeli kako da komunicirate na odgovarajući način.

„Na kraju krajeva, svi su oni ljudi. Ako vi osećate da ste manje vredni od njih, vaš govor tela će im to reći“, rekla je Musajeva.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR