Glas Javnosti

DVE VELIKE PROMENE ZA EVROVIZIJU 2024: Neki će moći da glasaju 24 sata pre finala

Zabava
Autor: Glas javnosti

Švedska nacionalna televizija SVT najavila je promene na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Malmeu. Prvi put će u polufinalu uživo nastupiti predstavnici zemalja velike petorke (Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija) i zemlje domaćina Švedske.

Velika petorka će nastupiti uživo u polufinalu
Prethodnih godina u polufinalu se puštao samo kratak snimak svake njihove probe. Sada će velika petorka zajedno sa Švedskom nastupiti uživo u polufinalu iako su direktno plasirani u finale. Ovo je raspored njihovih nastupa.


Prvo polufinale:

1. Nemačka
2. Švedska
3. Velika Britanija

Drugo polufinale:

1. Francuska
2. Italija
3. Španija

„Smatramo da ova promena daje zemljama velike petorke i zemlji domaćinu pravedniji teren u velikom finalu, jer sada imaju priliku da zaista nastupaju u polufinalu. To je takođe prednost i za publiku u areni i za gledaoci kod kuće jer mogu da vide sve izvođače koji se takmiče uživo pre finala“, rekao je Eba Adielson, izvršni producent Pesme Evrovizije 2024.


Posle generalne probe otvara se onlajn glasanje za ostatak sveta

Ali to nije sve – menjaju se i pravila glasanja na konkursu.

U subotu, 11. maja, kada je finale takmičenja, biće otvoreno glasanje za gledaoce zemalja učesnica neposredno pre izvođenja prve pesme. Gledaoci će moći da glasaju dok se pesme izvode umesto da čekaju da se sve izvedu, kao što je bio slučaj od kada je uvedeno javno glasanje 1997. godine.


Takođe, navijači u zemljama koje ne učestvuju, odnosno u ostatku sveta, imaće 24-časovnu prednost u glasanju. Onlajn glasanje biće otvoreno za ostatak sveta odmah po završetku druge generalne probe za polufinale i finale, koje se održavaju prethodne noći, i ostaće otvoreno do početka nastupa uživo.

„Glasanje u finalu je bilo otvoreno kada svi finalisti završe sa pevanjem. Umesto toga, želeli smo da pružimo priliku da uključimo gledaoce od samog početka – ako vidite nešto što vam se dopada, trebalo bi da imate mogućnost da odmah glasate. Takođe možete, od naravno, sačekajte rezime na kraju, kao i prethodnih godina“, kaže Eba Adielson.


Nacionalni žiri i dalje glasa samo u finalu

„SVT ima pozitivno iskustvo sa ovom procedurom glasanja na Melodifestivalenu (švedsko nacionalno finale). Osim toga, ima gledalaca u drugim delovima sveta koji žele da glasaju i želimo da im damo bolju šansu da učestvuju u rezultatu. Sada ne moraju da postavljaju budilnik usred noći“, dodaje on.

„Do otvaranja glasanja za veliko finale, svaka pesma koja učestvuje biće izvedena na bini, tako da će gledaoci imati priliku da vide sve izvođače koji se takmiče za pobedu u ovogodišnjem shovu“, dodaje Martin Osterdal.

Nacionalni žiriji svake zemlje učesnice će nastaviti da glasaju samo u velikom finalu (koje čini skoro 50% konačnog rezultata sa nešto više od 50% glasova javnosti).


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR