Glas Javnosti

Virusi prete i pčelama, kako sačuvati košnice?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Dobri preduslovi za razvoj pčelarstva su državne subvencije, udruživanja, pogon za prikupljanje i plasman meda. Bolesti pčela, pre svega virusne, ih ugrožavaju, kao i klimatske promene i pesticidi. Sajmovi, poput sajma u Bujanovcu, su mesta za razmenu iskustava.

Temperature iznad proseka na kraju zime izmamile su pčele iz košnica. Vegetacija je krenula, ali su iskusni pčelari oprezni.

"Pčele se već uveliko aktiviraju, unose polene i kreću sa obnovom generacije, to jest matica u većem broju zaleže jajašca i društva se intenzivno razvijaju", kaže Ivica Kostić iz udruženje pčelara "Matica" iz Surdulice.


Vazuv Haljimi, pčelar iz Bujanovca, kaže da čekaju povoljno vreme kada se otvaraju košnice, jer kada temperatura padne na manje od 15 stepeni larve mogu da uginu. 

Prate vreme, ali i savremena, svetska istraživanja o bolestima pčela, faktorima koji ih ugrožavaju.

Istraživanja u svetu o pomoru i nestajanju pčela, pogotovu medonosne pčele, pokazuju da su glavni egzekutori virusi, pre svega virus deformisanih krila tipa B, kaže prof. dr Zoran Stanimirović, šef Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Naša pčela, ističe profesor, ima iskustva sa virusom, tako da on njoj ne predstavlja neki problem, ali ovaj tip B baš pravi probleme.

"Osnovni savet je da se udruže, prvo da istraže ko kakvu bolest ima i na koje vreme treba tretirati i sa kojim preparatima", kaže dr Beć Uljaj iz veterinarske agencije u Prištini.


Po košnici pčelari od države dobiju 1.000 dinara. Opština Bujanovac izdvaja dodatna sredstva.

"Za tri udruženja milion dinara i naravno svakom pčelaru koji se bavi pčelarstvom pomažemo, tako da hoćemo ovu granu da malo razvijemo", kaže Nagip Arifi, predsednik Opštine Bujanovac.

Zarija Mitić iz udruženje pčelara "Polen" rekao je da je njihov osnovni zadatak da šire pčelarstvo, ne samo na teritoriji opštine Bujanovac, već na čitavom Balkanu i ističe da se zato Sajam zove "Pčela ne poznaje granice”.

Pre osam godina održan je prvi Sajam pčelarstva u Bujanovcu. Za to vreme, za trećinu je povećan i broj pčelara i broj košnica.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR