Glas Javnosti

ZASTRAŠUJUĆE! Lift pao sa 190 metara visine na radnike, najmanje 11 poginulo i 75 povređeno

Svet
Autor: Glas javnosti

Lift se iznenada obrušio sa oko 200 metara dok su se radnici nalazi unutar njega u rudniku platine u Južnoj Africi, pri čemu je poginulo 11, a povređeno je 75, rekao je operater rudnika u utorak.

Povređeni radnici su hospitalizovani.

Izvršni direktor Impala Platinum Holdings (Implats) Niko Muler rekao je u saopštenju da je to bio „najmračniji dan u istoriji Implatsa“. Rečeno je da je već počela istraga o tome šta je izazvalo pad lifta i da je rudnik obustavio sve radove do daljnjeg.


Svih 86 poginulih ili povređenih radnika rudnika nalazilo se u liftu, rekao je portparol Implatsa Johan Teron. Neki od povređenih su imali „ozbiljne kompaktne prelome“, rekao je on. Teron je rekao da je lift pao oko 200 metara niz šaht, iako je to bila samo rana procena.
 


Rekao je da je to bila veoma neobična nesreća. Južna Afrika je najveći svetski proizvođač platine.


Zemlja je imala oko 49 smrtnih slučajeva u svim rudarskim nesrećama 2022. godine, što je smanjenje u odnosu na 74 godine ranije. Smrtni slučajevi u južnoafričkim rudarskim nesrećama stalno su opadali u poslednje dve decenije sa skoro 300 u 2000. godini, prema podacima južnoafričke vlade.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR