Glas Javnosti

STRAŠNI PODACI: Zbog ekstremne zime u Mongoliji uginulo dva miliona životinja

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od dva miliona životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snegom, saopštio je vladin službenik.

Ekstremno niske temperature od decembra do marta nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gde u nekim područjima znaju da padnu i na -50 stepeni Celzijusa. Ali, ova zima je bila oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i veoma obilnim snegom, saopštile su UN u nedavnom izveštaju.

Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede Mongolije je rekao da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti uginulo 2,1 miliona grla stoke. Mongolija je na kraju 2023. imala 64,7 miliona takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službeni statistički podaci. Ovi ekstremni vremenski uslovi, koji se u Mongoliji nazivaju “zud”, u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. UN su saopštile da klimatske promene povećavaju učestalost i intenzitet zudova.


“Sneg se pretvorio u led”

Mongolija se u protekloj deceniji suočila se sa šest zudova, uključujući i zimu 2022./2023. kada je uginulo 4,4 miliona grla stoke. Ovogodišnji zud je pogoršan i letnom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Sedamdeset posto Mongolije se suočava sa “zudom” ili sličnim vremenskim uslovima. U istom periodu prošle godine, taj je broj iznosio 17 odsto.

“Zima je započela obilnim snegom, ali su odjednom porasle temperature vazduha pa se sneg istopio”, rekao je stočar Tuvshinbajar Bjambaa za AFP.

“A onda su temperature opet pale, što je sneg koji se otapao pretvorilo u led”.

Stoka teško dolazi do trave koja je ispod leda, dodao je, što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da pozajmljuju novac kako bi kupili hranu.

“Promene vremena su toliko nagle ovih dana”, kazao je Tuvshinbajar.

Najsmrtonosniji zabeleženi zud desio se u zimu 2010./2011. kada je uginulo više od 10 miliona životinja, što je tada bila četvrtinu ukupnog broja stoke u zemlji.


“Mole se za toplije vreme”

Sneg je ove godine pogoršao situaciju stočara, zarobivši ih u hladnijim krajevima i onemogućivši im da kupuju hranu i seno za svoje životinje u obližnjim gradovima. Mongolija je jedna od najređe naseljenih zemalja u svetu, a oko jedne trećine njenog stanovništva od 3,3 miliona ljudi živi nomadskim načinom života.

Vlada je obećala pomoći i pokrenula je kampanju dostave sena stočarima u pokušaju da spreči dalji gubitak ključnih sirovina poput mesa i kašmira, nekih od glavnih izvoznih proizvoda zemlje. No, Tuvshinbajar i njegove kolege stočari se zasad samo mogu moliti za toplije vreme.

“Postaje preteško biti stočar, patimo zbog suše i poplava leti, i zbog zuda zimi”, rekao je za AFP.

“Počeću da gubim svoje životinje ako se sneg ne istopi u narednim mesecima”, dodao je.

“Svi stočari se mole da toplije vreme otopi led kako bi naše životinje mogle doći do trave”.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR