Glas Javnosti

OTVORILI PANDORINU KUTIJU? NASA otvorila kapsulu sa uzorkom opasnog asteroida Benu (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kapsula sa dragocenim uzorcima asteroida Benu sletela je u nedjelju na Zemlju, a juče su NASA-ini naučnici otvorili rezervoar u kome se nalazi materijal i entuzijastično pogledali što se tamo nalazi.

„Naučnici su bili jako uzbuđeni kada su podigli poklopac. Na njegovoj unutašnjoj strani pronašli su tamni prah i čestice veličine peska“, napisao je juče na Tviteru NASA odeljenje za istraživanje astromaterijala (ARES).

Ovo je tek početak, jer tim još uvek nije pristupio glavnom uzorku asteroida. Za to će morati da rastavi uređaj za prikupljanje uzorka TAGSAM; što je komplikovan proces koji će neko vreme potrajati.


Dug put do asteroida

NASA je sondu OSIRIS-REx lansirala prema Benuu u septembru 2016. Bile su potrebne dve godine da letelica stigne do asteroida, a zatim još dve mapiranja površine pre nego što je tim pronašao prikladno mesto za prikupljanje uzorka. Dana 20. oktobra 2020. sonda se spustila do asteroida i uspela prikupiti dragocenu prašinu. Međutim, nije sve prošlo kako su naučnici očekivali.

Ideja je bila da sonda udari svojim delom u površinu i ispusti nalet plina azota koji bi podigao šljunak i prašinu. Međutim, prilikom tog procesa usledio je svojevrsni šok. Kada je mehanizam uspostavio kontakt, površina se razdvojila poput tečnosti zbog čega je vazduh napravio krater prečnika 8 metara.

Materijal je odletio na sve strane, ali, na svu sreću, i u komoru za prikupljanje uzorka. Postavlja se pitanje zašto je uopšte celi ovaj dugotrajni i složeni projekat toliko važan?




Prvi je razlog to što se Benu nalazi na prvom mestu NASA-inog popisa opasnih asteroida. Spoznamo li Benuov sastav, možda ćemo dobiti ideju kako ga zaustaviti ako jednom u budućnosti budemo prisiljeni na takvo nešto.

Benu je relikt iz vremena formacije Sunčevog sastava pre 4.5 milijardi godina te se zapravo radi o savršeno očuvanoj vremenskoj kapsuli.

NASA Benu smatra najopasnijom stenom u Sunčevom sastavu jer za njega postoji najveća verovatnoća da će udariti u Zemlju od svih poznatih asteroida. Međutim, nema razloga za brigu. Iako Benu predstavlja rizik za našu planet, verovatnoća udara je vrlo mala, piše Science Alert.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR