Glas Javnosti

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Materije štetne po zdravlje u 83 odsto mastila za tetovažu u Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Čak 83 procenta svih mastila za tetoviranje koja su dostupna na američkom tržištu sadrže kancerogene ili druge materije štetne po zdravlje, pokazuje istraživanje obavljeno na odseku za hemiju Bingamton univerziteta, kojim su obuhvaćene 54 vrste mastila koje se najčešce koriste.

Ustanovljeno je da čak njih 45 sadrži nenaznačene vrste aditiva, pigmenata i drugih hemikalija koje mogu da ugroze zdravlje i koje pod određenim okolnostima mogu da izazovu neke vrste raka, piše naučni žurnal Analitikal Kemistri.

Hemijskom analizom je ustanovljeno da većina tih mastila sadrži aditiv polietilen glikol koji može da prouzrokuje ozbiljne bolesti bubrega, pa čak i njihov potpuni prestanak rada. U tim bojama za “ulepšavanje” kože detektovano je i toksično prozirno ulje fenoksietanol koje može da ugrozi funkcije nerava, pluća i jetre, naglasio je jedan od učesnika istraživanja profesor Džan Švierk.


Prema njegovim rečima, namera te studije je da ukaže na potrebu jasnog obeležavanja sastojaka mastila za tetovažu koje zakon tretira kao kozmetičke preparate i ne obavezuje proizvođače na potpuno deklarisanje hemijskog sastava.

Napominjući da je reč o jednom od prvih temeljnih istraživanja u toj oblasti, te da čak ni Svetska zdravstvena organizacija ne poseduje podatke o štetnosti tih mastila, Švijerk je dodao da su, za razliku od SAD, Evropljani još pre dve godine zabranili najčešće upotrebljavana zelena i plava mastila zbog sadržine opasnih hemikalija.

Prema podacima Pju Risrč Centra, američke institucije za socijalna i demografska pitanja, čak sto miliona Amerikanaca, najčešće starosti između 30 i 49 godina, ima bar jednu tetovažu na telu.

Ipak, nacija sa najviše tetoviranih žitelja je Italija, gde približno 48 procenata građana ima mastilom islikanu kožu, istetovirane simbole ili napise.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR