Glas Javnosti

NAUČNICI PREDVIĐAJU LETO NA OSNOVU GLOBALNOG ZAGREVANJA: Šta očekuje Evropu?

Svet
Autor: Glas javnosti

Lokacija, opseg i snaga slatkovodnih događaja mogu koristiti za procenu obrazca toplog i suvog vremena

Dugoročna vremenska predviđanja su jako teška, ali novi rad u časopisu Weather and Climate Dynamics sugeriše da se brzinom otapanja grenlandskog ledenog pokrivača može predvideti vreme ovog leta u Evropi.


Prema dr Marileni Oltmans iz Nacionalnog okeanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva, vodećoj autorki studije, to izgleda otprilike ovako:

Topli uslovi na Grenlandu donose više ledničke otopljene vode u Atlantik. Budući da je lakša od morske, ta otopljena voda nalazi se na vrhu okeana i smanjuje razmenu topline između vazduha i mora. To dovodi do jačih vetrova u području otopljene vode. Zimi vetrovi pokreću severnoatlantsku struju prema severu, što je produžetak Golfske struje.


Sledećeg leta vetrovi prate smer struje i preusmeravaju se prema severu. To pomaže u stvaranju uslova atmosferske cirkulacije velikih razmera koji donose toplije i suvlje vreme nad Evropu, piše Guardian.

Oltmans kaže da se lokacija, opseg i snaga slatkovodnih događaja mogu koristiti za procenu obrasca toplog i suvog vremena nad Evropom.


"Na temelju identifikovanog lanca događaja, očekujemo da će okeansko - atmosferski uslovi biti povoljni za neuobičajeno toplo i suvo leto nad Evropom ove godine", kaže Oltmans.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR