Glas Javnosti

NASA spremna da dočeka ogroman ASTEROID koji ide ka Zemlji: IME JE DOBIO PO DEMONSKOJ ZMIJI

Svet
Autor: Glas javnosti

Svemirska letelica koja je sada na putu da se sastane sa Apofisom je OSIRIS-REX i trebalo bi da pruži detaljan prikaz bliskog susreta

Za otprilike pet i po godina, kako predviđaju astronomi, asteroid širine Empajer stejt bildinga će proleteti na oko 32.000 kilometara od Zemlje, što je jedinstven događaj u modernoj istoriji.

Kada se to dogodi, očekuje se da će svemirska letelica koju je NASA lansirala 2016. biti u poziciji da pruži detaljan prikaz ovog retkog bliskog susreta.

Očekuje se da će misija, koju predvode naučnici sa Univerziteta u Arizoni, pružiti uvid u formiranje planeta i znanje koje bi se moglo koristiti u naporima da se izgradi odbrambeni sistem protiv mogućih sudara “asteroida sudnjeg dana” sa Zemljom.

U vreme svog otkrića 2004. godine, činilo se da asteroid Apofis, nazvan po demonskoj zmiji koja oličava zlo i haos u staroegipatskoj mitologiji, predstavlja ozbiljnu pretnju Zemlji, a naučnici su predviđali potencijalni sudar 2029. godine. Kasnija analiza je ipak utvrdila da nema opasnosti od udara najmanje još jedan vek.

Ipak, njegov sledeći prolaz 2029. će približiti asteroid Zemlji na manje od jedne desetine udaljenosti Meseca i duboko unutar orbite nekih geosinhronih Zemljinih satelita.

Svemirska letelica koja je sada na putu da se sastane sa Apofisom je OSIRIS-REX. Dospela je na naslovne strane uzevši uzorak tla sa drugog asteroida pre tri godine i poslala ga nazad na Zemlju u kapsuli koja je padobranom pala u američku državu Jutu u septembru.

Umesto da povuče svemirsku letelicu, NASA ju je rebrendirala OSIRIS-APEX, skraćeno za Apophis Explorer, i pokrenula njene potisnike kako bi je postavila na kurs ka sledećoj meti.

Ekspedicija Apophis je detaljno opisana u pregledu misije objavljenom u Planetary Science Journal.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR