Glas Javnosti

Mask oštro kritikuje Bajdena: Možda je do 900 miliona izgubljenih dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je ulaganje od 82 miliona dolara u brzi internet u ruralnoj oblasti u Severnoj Karolini, što je izazvalo izvršnog direktora i osnivača kompanija Tesla i SpaceX Ilona Maska da kritikuje predsednika SAD, koji je nedavno izgubio ugovor sa SAD od skoro 900 miliona dolara za pružanje internet usluga preko Starlinka

Saopštenje Bajdenove administracije izazvalo je i kritike komesara Američke federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendana Kara, republikanca kojeg je imenovao još predsednik Tramp.

On je rekao da nova investicija košta 5.125 dolara po lokaciji u poređenju sa procenjenim nižim troškovima od 1.377 dolara po domaćinstvu koje bi vlada potrošila da se obnovi subvencija kompaniji SpaceX iz Fonda za ruralne digitalne mogućnosti. 

Međutim, Starlink takođe zahteva skupu satelitsku opremu čija je početna cena 599 dolara i biće potrebna nadogradnja u narednom periodu.


Govoreći o novoj investiciji na jednom događaju prošlog petka Bajden je rekao da se „optički kabl već polaže u zemlju u momentu dok govori”, i da to ne zahteva dodatno ulaganje u opremu koja je Starlinku potrebna da bi funkcionisao.

Mask je odluku Bajdenove administracije nazvao „ludom“ i dodao da Starlinkove mogućnosti propusnog opsega „premašuju“ definiciju širokopojasnog pristupa velike brzine.

Brojke

Ukupan iznos subvencija koje je SpaceX zatražio 2020. nakon „kratke“ aplikacije za pristup subvencijama Fonda iznosi 885.509.638,40 dolara.

Prvobitna ponuda kompanije bi donela brzi internet na 642.925 lokacija u 35 država. Ovako je Kar procenio troškove Starlinka po domaćinstvu u domovima u Severnoj Karolini.

Iz javnih evidencija nije jasno da li je Severna Karolina bila jedna od država u kojima je SpaceX hteo da radi.

Tajler Kuper, glavni urednik u BroadbandNov, nezavisne istraživačke organizacije koji poznaje ove prilike rekao je za Forbes da je ova situacija pokazatelj da nijedan internet provajder neće biti u mogućnosti da pruži usluge za celu Severnu Karolinu, a kamoli za druge ruralne delove zemlje koji trenutno zaostaju u pristupu internetu.

-Činjenica je da je optički internet jedina tehnologija, za koju danas znamo, koja je sposobna da ispuni predviđene zahteve u narednih 10 godina. To je jedina konekcija koja je spremna da u potpunosti podrži novonastale tehnologije, što čini implementaciju te infrastrukture vitalnom za našu budućnost- rekao je Kuper za Forbes.

On je naveo da je Starlink i dalje „fantastična opcija“ za ruralne delove Amerike i da federalno finansiranje uvek treba da daje prioritet tome.

Pozadina slučaja

Ugovor SpaceX sa saveznom vladom zvanično je odbijen u decembru, dve godine nakon što je poslata prijava. Prema FCC-u, kompanija nije mogla da ispuni zahteve programa za finansiranje.

Kar je u decembru rekao da je FCC otkazao ugovor neposredno nakon što je predsednik Bajden „dao zeleno svetlo“ federalnim vlastima da sprovedu istragu u vezi sa ugovorom Ilona Maska o preuzimanju kompanije Tviter u novembru 2022.

Kar je takođe rekao da će otkazivanje koštati vladu „više novca“ da bi seoskim područjima obezbedio brzi internet.

-Proširenje brzih optičkih linija do ovih oblasti verovatno će koštati negde oko tri milijarde dolara na osnovu prethodnih obrazaca licitiranja i analize, a i više kada počnete da uzimate u obzir inflaciju- naveo je Kar. Bela kuća nije komentarisala odluku FCC u decembru.

Bajdenova najava u petak bila je samo mali deo predsednikovog internet plana, koji ima za cilj da poveća brzi pristup internetu za milione u ruralnim oblastima širom zemlje, prenosi Forbes.rs

Još oko 16.000 domova je najnovije proširenje Plana pristupačne povezanosti, koji je već doneo uštedu od oko 440 miliona dolara za više od 880.000 domaćinstava u Severnoj Karolini, prema navodima iz Bele kuće.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR